FOTO Rhythm Of The Dance a adus veselia irlandeză în Capitală

Dansatorii Companiei Naţionale de Dansuri a Irlandei au arătat luni seară (27 Aprilie 2015) ce înseamnă să fii urmaşul unui popor precum cel celt! Cea de-a doua oprire a irlandezilor (n.r.: prima a fost în Constanţa), le-a adus bucureştenilor două reprezentaţii pline de muzică irlandeză, talent, precizie, dar şi veselie şi entuziasm!

ROTD

Show-ul Rhythm Of The Dance, prezentat de Compania Naţională de Dansuri a Irlandei a avut loc în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, recent renovat, care apropos – arată foarte bine!

Rhythm Of The Dance a oferit luni seară o călătorie epică de-a lungul veacurilor, de la mitologia antică la călătoriile emigranţilor irlandezi, de la dealurile verzi şi construcţiile din piatră la zgârie-norii moderni; toate acestea prin intermediul muzicii, talentului şi veseliei specifice poporului irlandez. Bucureştenii au putut învăţa că dincolo de alura de războinici, urmaşii celţilor aveau şi o profundă legătură cu pământul şi meşteşugurile, venerau natura şi soarele, erau veseli şi frumoşi la trup, le plăceau hainele şi podoabele. Cea mai importantă clasă socială a celţilor era reprezentată de druizi, deţinătorii puterii şi ai cunoaşterii, cei care îndeplineau ritualurile religioase, mediatori între zei şi popor.

Folclorul de inspiraţie celtică a fost redat şi ilustrat printr-un show în care arta dansului, maestria, imaginaţia şi talentul dansatorilor s-a îmbinat perfect cu cele mai performante tehnici de sunet şi lumină. La sfârşitul fiecărei reprezentaţii, spectatorii au fost anunţaţi că la ieşirea din sală îi vor aştepta doi dintre dansatori, pentru a le oferi autografe şi pentru a se fotografia împreună cu ei. De departe, cel mai popular şi mai îndrăgit personaj a fost Chris – băiatul cu toba, instrument ce poartă de fapt numele de BodhrA¡n. Originile acestui instrument sunt învăluite în istorie, una dintre legendele ce îl menţionează datând din 1603, când era folosit ca şi tobă de luptă pentru celţi. Apoi a devenit foarte cunoscut în lume, purtând şi numele de tobă nativă a celţilor, instrumentul irlandez ce conduce ritmul.

Echipa ce a prezentat uimitorul spectacol a fost compusă din peste 20 de dansatori – campioni mondiali la dans irlandez, trei tenori şi un band de muzicieni tradiţionali. Cei de la Rhythm Of The Dance au fost exact aşa cum i-a caracterizat acum câteva săptămâni în SUA, celebra Dolly Parton, când a fredonat: „We Irish love to sing / We Irish love to dance / We Irish love to party / We Irish are the best”!

Fascinantul show a durat aproximativ 2 ore, cu o pauză între cele două părţi şi a avut parte de două săli pline şi de un public extrem de entuziast şi cooperant. Bucureştenii au aplaudat pe tot parcursul show-ului, au ţinut ritmul când dansatorii au cerut acest lucru, iar la sfârşit i-au aplaudat şi ovaţionat pe cei i-au făcut să se simtă bine şi să se bucure de veselia irlandeză!

Turneul merge mai departe, pe 28 Aprilie poposind la Sala Patria din Braşov, apoi la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj – pe 29 Aprilie, urmând ca apoi să se încheie la Timişoara, la Opera Naţională, pe 30 Aprilie!

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here