Sofia Vicoveanca, invitată la „Politică şi delicateţuri“

Fasole verde şi cotlete de berbecuţ, dar şi „şniţel de varză” găteşte Mircea Dinescu pentru o moldoveancă aprigă: Sofia Vicoveanca. Aflăm ce gospodină este invitata, duminică, 5 iunie, de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Politica si delicateturi cu Sofia Vicoveanca_2441

„A fost ca o întâlnire între vechi prieteni care nu s-au mai văzut de 40 de ani, deşi e prima dată când ne întâlnim”, mărturiseşte, cu emoţie, Mircea Dinescu.

„Nu puteam să nu fiu emoţionat că mă întâlnesc cu domnia sa, pe care o admir de când eram elev la liceul din Slobozia”, spune poetul. Hotărât să-şi uimească invitata, Mircea Dinescu îi prepară o fasole verde, pe care o amestecă în tigaie cu ardei, roşii, usturoi, peste care pune vin şi zeamă de portocală. La final, o asortează cu câteva cotlete de berbecuţ.

Pentru cel de-al doilea fel, alege o varză, pe care o taie felii, o perpeleşte în tigaie, o unge cu dulceaţă de ardei iute, iar la final o botează „şniţel de varză”.

Reţinută în bucătărie, Sofia Vicoveanca spune cu modestie: „Eu nu ştiu dacă sunt o gospodină teribilă”. Dinescu ştie însă motivul pentru care invitata nu a intervenit prea mult în pregătirea bucatelor: „A fost reţinută pentru că e o femeie care ştie să gătească şi nu a vrut să mă inhibe. A fost un soi de respect faţă de chinul meu de a mă juca cu tigaia pe flacară. M-a lăsat să-mi fac numărul”, recunoaşte el.

În cramă, Dinescu ascultă fascinat povestea vieţii invitatei sale, rostită cu o voce caldă, în frumosul grai moldovenesc. Din când în când, Constantin Lătăreţu intervine, completând vraja, cu muzica sa plină de poezie.

LASĂ UN COMENTARIU