Psihologia muzicii. Ce tempouri muzicale ne ajută să câstigăm la jocuri?

Pe lângă faptul că este regina artelor și probabil cel mai eficient instrument de relaxare, muzica are rolul ei și în domenii aparent fără legătură cu ea, precum domeniul comercial, domeniul politic sau domeniul militar.

pokerstars muzica

În cartea sa, intitulată „Republica“, Platon recomandă, de pildă, tonurile majore pentru muzica militară și tonurile minore pentru activitățile domestice. Majoritatea supermarketurilor difuzează o muzică menită să scadă „aversiunea la risc“ a cumpărătorilor, efect psihologic asociat cu renunțarea la o sumă de bani în schimbul unui produs.

Un grup de cercetători norvegieni a studiat recent impactul muzicii asupra comportamentului celor care joacă jocuri de cazino. Studiul în cauză poate părea neimportant, însă este foarte util în psihologie și în tratarea celor dependenți de jocuri. Studii de acest fel s-au mai făcut în ultimul secol și s-a constatat că muzica ajută jucătorii să resimtă mai ușor trecerea timpului și să rețină mai exact acțiunile lor anterioare. Mai mult decât atât, muzica rapidă s-a dovedit că stimulează un ritm de joc mai intens şi o predispoziție mai mică la risc.

Studiul s-a făcut pe studenți care trebuiau să joace un joc simplu pe ritmuri muzicale lente sau rapide. Numit „SuperJack“, jocul cerea participanților, care în prealabil primiseră un credit de 50 de dolari, să aleagă una din patru cărți cu fața în jos, plătind de fiecare dată suma de 50 de cenți.

Dacă nimereau as, popă sau damă, câștigau 50 de cenți. Un valet le aducea un câștig de 3,5 dolari, un joker le aducea un câştig de 18 dolari, un „SuperJack“ (carte suplimentară) le aducea 44,5 de dolari și, după două „SuperJack“ la rând, câștigau 151 de dolari. Orice altă carte era pierzătoare.

Cercetătorii au măsurat timpii de reacție și numărul de pariuri pe diferite ritmuri muzicale, lente sau rapide, generate de acțiunile lor în joc. Rezultatele au semnalat că muzica are cu adevărat impact asupra comportamentului la joc.

Participanții care au ascultat muzică lentă au plasat mai multe pariuri decât cei ce ascultau muzică rapidă. Așa se explică și „trucul“ restaurantelor de a difuza muzică lentă pentru a induce clienților cheltuieli mai mari. Cei care ascultau muzică rapidă aveau timpi de reacție mai scurți.

În concluzie, muzica lentă prelungește timpul de joc, permițând jucătorilor să-și consume banii mai lent, pe când muzica rapidă induce un joc rapid și implicit crește șansa ca jucătorii să-și termine banii mai repede.

Autorii studiului susțin că acesta subliniază importanța deprinderii și practicării unei atitudini conștiente de sine în timpul jocului și că muzica poate contribui la aceasta.

Evident, când mergeți în cazinourile live nu aveți control asupra muzicii ce se difuzează în boxe, iar să jucați blackjack sau ruletă cu căștile pe urechi ar fi cel puţin ciudat. Însă aveți opțiunea să vă creaţi propriul ambient sonor atunci când jucați de acasă, de pe computerul personal. De preferat este, conform studiului, să optați pentru ritmuri muzicale lente.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here