A murit Toto Cutugno

Toto Cutugno, unul dintre cei mai mari interpreți ai muzicii italiene, a murit astăzi în jurul orei 16, la Spitalul San Raffaele din Milano.

Moartea cântărețului, care tocmai împlinise 80 de ani în iulie, a fost raportată de managerul său Danilo Mancuso, care a explicat că „după o boală îndelungată, starea cântărețului s-a înrăutățit în ultimele luni”.

Toto Cutugno a fost unul dintre cei mai populari interpreți italieni, cunoscut si recunoscut in toata lumea, câștigătorul Eurovision Song Contest 1990 cu piesa „Insieme: 1992”.

De asemenea, a fost unul dintre cei mai de succes compozitori italieni ai tuturor timpurilor, scriind pentru artiști precum Dalida, Adriano Celentano și Domenico Modugno. Cotugno a fost considerat un veritabil ambasador al muzicii italiene în lume, mai ales în țări precum România, Spania, Turcia, Germania și Rusia. Cântecul său „L’Italiano”, lansat în 1983, a fost tradus în multe limbi și este considerat un simbol al culturii și identității italiene. Albumul „L’italiano” s-a vândut în milioane de exemplare, făcându-l cunoscut pe artist în toata lumea, iar în 1986 a primit premiul pentru cel mai bine vândut disc italian din lume timp de 5 ani.

Toto Cutugno a participat la Festivalul de Muzică de la Sanremo de cincisprezece ori, a câștigat o singură dată, în 1980, cu piesa „Solo noi”. De asemenea, a ajuns pe locul al doilea de șase ori, cu piese precum „Serenata”, „Figli”, „Emozioni” și „Le mamme”.

A fost foarte popular în rândul italienilor din diverse țări ale lumii, în special printre italo-americanii care îi apreciau cântecele care celebreaza istoria, rădăcinile și moștenirea lor. În zona metropolitană New York, a apărut frecvent în New York City și Atlantic City, unde cânta în mod obișnuit pentru un public entuziast, cu casă plină.

Avand o apreciere si dragoste aparte pentru Romania, artistul italian a declarat intr-un concert din 2015 ca „Romania e a doua mea casă”. De asemenea, Toto Cutugno a mai avut cuvinte frumoase pentru tara noastra – „Sunt foarte legat emoţional de această ţară … În România mă simt ca acasă”. A concertat de multe ori in Romania, prima sa aparitie fiind în 1993, la Festivalul Cerbul de Aur de la Braşov, unde a impresionat publicul cântând în limba română melodia populară „Ciobănaş cu trei sute de oi”.

Citeste si despre:

Cea mai difuzată piesă la radio în vara 2023
Neversea 2024 - primele informatii despre festival
Tot ce trebuie să știi despre Danube Rock Sounds 2023
Primele 10.000 de abonamente pentru Untold 2024 vor fi puse în vânzare pe 12 septembrie

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here