Artiștii din domeniul muzical solicită să fie incluși în schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural

Saptamana trecuta, Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a prezentat un proiect de schemă de ajutor de stat, pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, profund afectat de epidemia de coronavirus.

Conform declaratiilor vicepremierului Raluca Turcan, este vorba de “o schemă de ajutor de stat, cu un buget estimat de 100 de milioane de euro. Schema funcționează sub formă de granturi și vine să completeze măsurile pe care le-am luat deja în beneficiul celor care activează în acest domeniu, pe perioada care s-a scurs până acum…” Toate detaliile despre aceasta initiativa sunt detaliate aici.

Se pare ca multe trupe si cantareti nu s-au regasit in aceasta schema, asa ca au trimis o scrisoare deschisa premierului Ludovic Orban, prin care îi cer să includă artiștii în schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural afectat de pandemie.


Scrisoarea deschisă:
București, 23 noiembrie 2020

Domnului Prim-Ministru Ludovic Orban
Domnului Ministru al Culturii Bogdan Gheorghiu
Doamnei Vicepremier Raluca Turcan

Stimată Doamnă, Stimați Domni,

Am luat la cunoștință că Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a elaborat un proiect de schemă de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, ale cărui activități au fost sistate pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Însă am constatat cu surprindere că artiștii nu sunt incluși în planul Guvernului.

Citind cele cinci măsuri vizate în schema de ajutor de stat am observat că acestea se adresează doar operatorilor culturali, organizatorilor de festivaluri și evenimente culturale, organizatorilor de evenimente muzicale și stand-up comedy, vânzătorilor de bilete, librarilor și editorilor, artiștii nefiind incluși în niciuna dintre aceste măsuri.

Considerăm că existența sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artiști. Vă rugăm să includeți în schema de ajutor de stat și această entitate ca beneficiar eligibil al sumelor destinate ajutorării sectorului cultural.

Cu considerație, ai dumneavoastră,

Adda, Alb Negru, Alessia, Alexia, Ami, Amna, Anda Adam, Andreea Bănică, Antonia, Alex Mladin, Bella Santiago, Bere Gratis, Bogdan Gridan, Bogdan Medvedi, Carla’s Dreams, Cargo, Cezar Guna, Compact, Connect-R, Cristina Vasiu, Dara, Datina, Debu, Delia, Delia Rus, Diana Brescan, Direcția 5, DJ Project, Doddy, Edward Maya, Edward Sanda, Ellianne, EMMA, Etno, Fidas, Florin Ristei, Florian Rus, Friends, Gabriel Huiban, Gipsy Casual, Gloria & Balkan, Gran Error, Holograf, Hevito, Ho-ra, Horia Brenciu, Hvnds, Inna, Iris – Cristi Minculescu, Valter & Boro, Iris – Nelu Dumitrescu, Ionică Moroșanu, Jo, Jerry-Co, Kempes, Lavinia Goste, Lora, Loredana, Marius Zorilă, Manuel Riva, Mark Stam, Matteo, Maximilian, Mellinna, Misha, Misha Miller, Mr. Vik, Narcotic Sound, Olivia Addams, Paula Seling, Puya, Ro-Mania, Roxana Nemeș, Roxen, Ruby, Sasha Lopez, Shift, Sickotoy, Smiley, Sonny Flame, Spike, Sylvia by dj Rynno, Ștefan Bănică, Tavi Clonda, The Motans, Tobi Ibitoye, Trooper, Vama, Viky Red/ Pax, Voltaj, Vunk, wrs, 3 Sud Est, 6teen.


 

Initiativa este, fara doar si poate, una binevenita, dar modul de impartire a banilor disponibili, avand in vedere realitatile complexe din piata si specificul businessului, va fi greu de administrat.

Schema prezentata initial include:
– microgranturi de pana la 4000 euro/beneficiar pentru operatorii culturali care nu au venituri din vânzari de bilete
– granturi de maxim 800.000 euro/beneficiar (intre 5% si 9% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele din 2019) pentru organizatorii de festivaluri si alte evenimente culturale din domeniul muzical

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here