Concursul Muzical Eurovision 2025, ediția cu numărul 69, s-a desfășurat la Basel, Elveția, reunind 37 de țări participante. Finala a avut loc pe 17 mai 2025 la St. Jakobshalle, unde 26 de țări s-au întrecut pentru trofeul mult râvnit.
Austria a fost desemnată câștigătoarea competiției, reprezentată de contratenorul JJ (Johannes Pietsch) cu piesa „Wasted Love”. Aceasta a acumulat un total de 436 de puncte, obținând punctajul maxim din partea a opt jurii naționale. JJ, în vârstă de 24 de ani, este un cântăreț de operă format la Opera de Stat din Viena și a devenit al treilea artist austriac care câștigă Eurovision, după Udo Jürgens în 1966 și Conchita Wurst în 2014.
Pe locul al doilea s-a clasat Israelul, reprezentat de Yuval Raphael cu balada „New Day Will Rise”, obținând 357 de puncte. Participarea Israelului a fost însoțită de controverse și proteste legate de conflictul din Gaza, ceea ce a dus la incidente de securitate în timpul competiției.
Estonia a ocupat locul al treilea, iar Suedia s-a clasat pe poziția a patra. Reprezentanta Spaniei, Melody, cu piesa „Esa diva”, a avut o prestație apreciată, însă s-a clasat pe locul 24, în ciuda așteptărilor ridicate.
Concursul din acest an a evidențiat diversitatea muzicală și a inclus momente memorabile, precum prestațiile artiștilor din Finlanda și Suedia, care au fost foarte apreciate de fani. De asemenea, evenimentul a fost marcat de tensiuni politice, în special în ceea ce privește participarea Israelului, ceea ce a generat proteste și incidente de securitate în Basel.
Eurovision 2025 a fost o ediție plină de emoție, talent și momente memorabile, consolidându-și statutul de cel mai important concurs muzical european.
România nu a participat la Concursul Muzical Eurovision 2025 din cauza unor probleme legate de colaborarea dintre Televiziunea Română (TVR) și producătorii muzicali autohtoni. Președintele-director general al TVR, Dan Turturică, a explicat că relația dintre televiziunea publică și producătorii de muzică din România necesită o resetare pentru a asigura o colaborare reciproc avantajoasă. El a subliniat că, deși TVR promovează numeroși artiști propuși de casele de producție, beneficiile pentru televiziune nu au fost pe măsura așteptărilor. Turturică a mai menționat că, în ultima selecție națională, când votul publicului a fost singurul criteriu de alegere, multe case de producție nu și-au mai înscris artiștii, ceea ce a limitat capacitatea TVR de a influența calitatea melodiilor selectate. El a concluzionat că TVR nu poate inventa artiști sau compozitori și că influența sa asupra selecției și calității reprezentațiilor este limitată.