Câştigătorul concursului George Enescu 2014 la secţiunea vioară, invitat la „Nocturne“

Întâlnirea nocturnă cu violonistul Ştefan Tarara se difuzează în 17 octombrie, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Nocturne cu Stefan Tarara

Stefan Tarara, câştigătorul Concursului Enescu 2014, secţiunea vioară, este invitatul Marinei Constantinescu de vineri, 17 octombrie. Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

„Când sunt într-o competiţie, nu ascult cum cântă alţii. Pentru mine, eu trebuie să cânt bine”, i-a mărturisit Stefan Tarara Marinei Constantinescu. Violonistul îl iubeşte pe Enescu, pe care, de altfel, toţi concurenţii îl au în repertoriu în concursul care-i poartă numele. Tarara şi-a dorit foarte mult să-l interpreteze pe scena Ateneului Român, lucru care s-a şi întâmplat.

S-a născut în 1986, la Heidelberg (Germania). Provine dintr-o familie de muzicieni: mama lui Stefan este cântăreaţă şi pianistă, iar tatăl este violonist. „Tânărul violonist a fost prezentat iniţial în concurs ca participant din Germania şi, după ce a câştigat locul I, numelui său i s-a adăugat, cu mândrie: de origine română”, a observat Marina Constantinescu.

Stefan a început să cânte la doi ani şi jumătate, însă piatra de hotar a drumului său a reprezentat-o întâlnirea cu Sir Yehudi Menuhin, când avea 10 ani. Acesta l-a ascultat şi l-a încredinţat că are pentru ce să meargă mai departe. „Din acel moment, pentru mine a fost clar că vioara este viaţa mea”, mărturiseşte tânărul violonist.

„Nu vreau să fiu cu nasul pe sus, dar am simţit că anul acesta voi câştiga. M-am pregătit foarte mult, m-am dezvoltat”, i-a povestit Stefan Tarara realizatoarei emisiunii Nocturne. Tânărul Tarara a mai participat şi la ediţia din 2010 a Concursului Enescu, însă atunci a nu a trecut nici de prima etapă.

„Nu a fost totdeauna uşor. Rutina studiului e obositoare. Dar aşa ajungi cel mai bun”, este de părere Stefan, care mai crede că în muzică nu există democraţie: „E fals sau nu, cânţi bine sau nu, ţii corect instrumentul sau nu”.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here