Miercuri, 27 aprilie, cei de la Pro TV au trimis o scrisoare deschisă către reprezentanții EBU, însă, până în acest moment, răspunsul oficial întârzie să apară.
Conducerea postului de televiziune din România este de părere că abordarea informală aleasă pentru a răspunde unei propuneri oficiale adresate conducerii EBU, pe pagina de Facebook, este inadecvată și consideră că este important ca ei să prezente mai multe argumente pentru care participarea lui Ovidiu Anton și a României la Eurovision ar trebui să fie acceptată.
„Aș vrea să menționez faptul că ne-am oferit sprijinul pentru a putea obține cele trei ingrediente cheie de care depinde succesul unui eveniment: desfășurarea propriu-zisă a evenimentului, concurentul și televiziunea care difuzează. Evenimentul se desfăsoară în continuare. Ovidiu Anton este pregătit să participe. Ne-am oferit sprijinul pentru a fi partenerul care se ocupă de partea organizatorică și difuzarea în România. În continuare, ne oferim tot sprijinul pentru a asigura toate ingredientele necesare, pentru noi principalul obiectiv fiind reacceptarea lui Ovidiu și a României în competiție, indiferent de televiziunea care difuzează evenimentul. Credem în continuare că este posibil. Singurul lucru care lipsește este deschiderea către dialog și determinarea de a discuta posibilitățile de a găsi o soluție“, a spus Aleksandras Cesnavicius, CEO Pro TV.
Valorile care stau la baza EBU vorbesc despre susținerea cetățenilor, angajamentul de a include pe oricine și dezvoltarea fiecărei comunități în cadrul societății de care aparține, precum și construirea unei relații cu publicul bazată pe încredere, câștigată în fiecare zi. De asemenea, EBU crede cu tărie într-o lume a comunicării deschise și transparente pentru binele comun, dincolo de motive care țin de profit și își dorește să joace un rol important în garantarea libertății de exprimare și a pluralismului de opinii, spun cei de la Pro TV.
Având în vedere cele menționate mai sus, conducerea postului TV se așteaptă ca instituția EBU să se conformeze valorilor de bază și să caute o soluție pentru participarea lui Ovidiu Anton și, implicit, prezența României la Eurovision 2016.
„Acesta nu ar reprezenta primul caz în care o televiziune comercială transmite competiția Eurovision. În Germania, două televiziuni, una publică, iar cealaltă privată, au colaborat timp de trei ani (2010 – 2012) și au reușit să construiască și o poveste de succes cu Lena Meyer-Landhut, câștigătoare în 2010, care a fost susținută și promovată puternic de televiziunea comercială. Acesta este un exemplu care dovedește că este posibilă o colaborare între EBU și o televiziune privată“, a încheiat Aleksandras Cesnavicius.