marți, iulie 16, 2024
AcasăȘTIRIDoi români, inițiatori în S.U.A. al unui proiect despre imigranți, rasism și...

Doi români, inițiatori în S.U.A. al unui proiect despre imigranți, rasism și discriminare: „Excuse My Accent”

videoclip excuse my accent
videoclip excuse my accent

Drei Ros, artistul hip-hop româno-american, împreună cu Richard Stan, regizorul român premiat în 2019 la New York cu trofeul ”Best Music Video Director” au lansat un proiect muzical care face referire la problemele legate de discriminare și rasism, cu care America se confruntă, practic, dintotdeauna.

Piesa ”Excuse My Accent” (trad. Scuză-mi accentul) este un semnal de alarmă cu privire la drepturile omului și pune în evidență experiența imigranților din America. Este o colaborare între artiștii Drei Ros (naționalitate româno-americană), RobYoung (afro-american) și Sharlene (de origine dominicană), fiind produsă de The Donuts și MP808 (808 Mafia). Conceptul creat de regizorul Richard Stan are în spate o întreagă echipă de profesioniști care au contribuit, sub regia și îndrumarea lui, la transmiterea mesajului puternic împotriva rasismului.

echipa videoclipului la munca
echipa videoclipului la munca

artiști de naționalitate diferită – un singur mesaj!

Drei Ros – pe numele lui real, Andrei Roșca – este din Ploiești, dar locuiește în Statele Unite, unde s-a mutat în urmă cu 17 ani, pe când avea vârsta de 16 ani, devenind repede cunoscut în cultura muzicii urbane, manifestându-și pasiunea pentru muzica hip-hop și rimele freestyle. Acolo a colaborat, de-a lungul timpului, cu numeroși artiști, printre care Sean Paul, Rich The Kid, Juicy J și DJ Paul de la Three 6 Mafia.

richard stan la filmare
richard stan la filmare

Despre ”Excuse My Accent”, artistul subliniează că ”este mai mult decât o melodie pentru mine, este o revelație. Piesa nu se referă doar la povestea vieții mele, ci descrie viața multor imigranți care s-au mutat, din toată lumea, în Statele Unite pentru a trăi visul american. Trăim într-o perioadă în care diviziunea este mai accentuată ca niciodată și cred că lucrurile se vor schimba doar dacă vom decide să ne privim unii pe alții, în primul rând, ca ființe umane. Sper că această melodie va inspira și va uni oamenii în aceste momente grele cu care ne confruntăm ca țară și ca lume.”

imagini din videoclip
imagini din videoclip

Sharlene, pe numele ei real Sharlene Taulé, este o îndrăgită actriță, cântăreață și compozitoare de origine dominicană. Pentru Sharlene, „Excuse My Accent” ”este o melodie plină de semnificație! Exprimă un mesaj puternic pe care îl împărtășesc toți frații și surorile mele imigranți. Mă simt extraordinar să fac parte din acest proiect, alături de Drei și Rob. Sper din suflet că va veni ziua când vom putea cu toții aprecia și celebra fiecare accent și fiecare identitate, în parte”.

regizorul richard stan
regizorul richard stan

RobYoung, compozitor și cântăreț american de culoare, și co-fondator al proiectului ”Excuse My Accent”, afirmă: „În calitate de compozitor, știi că ai creat un moment special prin muzică atunci când vezi conexiunea cu ascultătorii. Excuse My Accent este o frumoasă operă de artă, deoarece se extinde dincolo de limitele muzicale și este o transpunere a experiențelor umane din viața reală. Este povestea celebrării prin luptă. Încă din momentul în care am început să scriu versurile și când, împreună cu Drei, am venit cu ideea, am conștientizat că nu este o simplă melodie, ci mai degrabă un imn al actualei mișcări.”

Orchestrația cinematografică a fost creată de către cunoscutul artist basarabean Alex Mațaev, oferind videoclipului un impact emotional mai intens.

Mesajul puternic transmis prin versuri de către Drei, Sharlene și Rob a fost transpus în imagini de către regizorul român Richard Stan, printr-un videoclip cel puțin la fel de emoționant.

regizorul richard stan la filmare
regizorul richard stan la filmare

Regizorul povestește că, în spatele acestui videoclip se regăsesc multe zile de pregătiri intense și ore întregi de cercetare și documentare despre realele probleme legate de drepturile omului, imigranți și rasism. Filmările au avut loc în Los Angeles, iar pentru rolurile din videoclip s-a organizat un casting, la care s-au înscris online aproximativ 1000 de persoane, dintre care au fost selectate doar 60, într-o singură zi, personal, pentru fiecare rol în parte, de către regizor împreună cu Drei Ros și Tian Liu (Tigertail Production), de naționalitate chineză, care a organizat în mod profesionist întreg procesul de selecție.

Ideea care stă la baza viziunii regizorului Richard Stan pentru acest videoclip este acțiunea filmului Lista lui Schindler – veți putea recunoaște în cadre Fetița în Roșu, rol interpretat aici de către o fetiță în vârstă de 4 ani, de origine mexicană.

”Pentru mine, Excuse My Accent este un proiect de suflet! Sunt cu adevărat încântat că am colaborat cu artiștii și actorii prezenți în videoclip – a fost un schimb de experiență unic. În spatele clipului a fost foarte multă muncă, pe care am depus-o alături de adevărați profesioniști în domeniu, pentru a evidenția cât mai intens mesajul piesei. Imigranții, traficul de persoane, xenofobia și drepturile omului sunt probleme reale cu care se confruntă nu doar cei din State, ci din întreaga lume. A fost unul dintre cele mai emoționante producții video pe care le-am realizat  în S.U.A.”, a declarat regizorul Richard Stan.

În viitorul apropiat, cei doi au în plan să continue cu acest proiect, să realizeze inclusiv documentare pe tema aceasta a rasismului. De asemenea, Drei a înregistrat în studio o piesă în colaborare cu Sean Paul – urmând ca Richard Stan să se ocupe de producția video – însă, momentan, situația pandemică îi ține pe loc.

Drei Ros – https://instagram.com/Dreiros

RobYoung – https://instagram.com/robyoungmusic

Sharlene – https://instagram.com/sharlene

Executive Producer: Andrei „Drei Ros” Rosca

Directed by Richard Stan

Video Producer: Tian Liu (Tigertail Productions)

Music Production: The DonutsMP808 (808 Mafia)

LASĂ UN COMENTARIU

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.