Educaţia muzicală, subiect de discuție la „Arte, carte şi capricii“

Arta purifică sufletul de praful vieţii de fiecare zi, spunea Pablo Picasso – aşa că vineri, de la ora 21.00, Liana Stanciu vă reaminteşte că Arte, carte şi capricii, este locul de întâlnire cu oameni care dăruiesc frumosul, pentru ca praful să nu se aştearnă asupra existenţei noastre.

Liana Stanciu cu Dorina si MariusUn astfel de exemplu îl reprezintă artiştii, oameni sensibili, care nu pot rămâne indiferenţi la greutăţile colegilor de breaslă. Este motivul pentru care Margareta Pâslaru a invitat 22 de actori, împreună cu Grupul SOUND, să înregistreze un compact disc dedicat cineaştilor vârstnici, retraşi din cinematografie. Pentru ei, stelele filmului cântă. Iar doi dintre artiştii care au participat la acest proiect generos şi apar pe CD, sunt invitaţi în platoul emisiunii Arte, carte şi capricii. Este vorba de Dorina Chiriac şi Marius Manole care stau de vorbă cu Liana Stanciu despre teatru şi despre viaţă.

Un alt exemplu este Ludovic Armin Cora, un important muzician român, care şi-a construit cariera în străinatate şi a decis să revină în România şi să contribuie la îmbogăţirea şi dezvoltarea patrimoniului cultural prin educaţie muzicală. Astfel, a decis înfiinţarea unei Academii de Muzică la Sinaia, unde să predea caţiva dintre cei mai mari profesori de profil din lume.

Primul masterclass al acestei noi şcoli a început în septembrie, cu cursanţi din Japonia, Regatul Unit, Belgia, China şi Romania, dar şi cu participarea lui Gordon Hunt, solo oboist al London Philharmonia. Cel de-al doilea masterclass a avut loc în noiembrie la Braşov, iar acum, la Arte, carte şi capricii îl puteţi cunoaşte pe fondatorul acestui inedit şi îndrăzneţ proiect, Ludovic Armin Cora.

De peste 50 de ani, actorul Candid Stoica apare în nenumărate spectacole, scenete de televiziune şi filme. Dar la cei 80 de ani pe care îndrăgitul actor tocmai i-a implinit, a lansat încă două cărţi: “Ridi Pagliaccio”, volumul 3, şi “Cronici cu spini de trandafiri”. Apoi, sărbătoritul a urcat pe scena Teatrului de Comedie, pentru a interpreta rolul Traian Necşulescu în piesa ESCU, de Tudor Muşatescu.

Casa Râşnoveanu din Bucureşti, o clădire construită în 1898 ca reşedinţă a familiei boierului Râşnoveanu, a devenit cea mai nouă galerie de artă deschisă în Bucureşti – ALERT ART. Aflaţi mai multe în această ediţie de Arte, carte şi capricii.

Dacă nu ştiaţi, BUTOH este o formă de teatru-dans japonez, cunoscută pentru contolul absolut al corpului. Fascinat de această artă asiatică, dansatorul, coregraful şi regizorul Constantin Enache a ales ca temă pentru lucrarea sa de master dansul Butoh, şi toate aspectele sale… surprinzătoare.

Până în urmă cu opt ani, Uniunea Artiştilor Plastici decerna, anual, premii plasticienilor din întreaga ţară. Apoi, din 2007, din motive financiare, asupra acestor distincţii s-a aşternut tăcerea. Aşa că, nu mică a fost mirarea multora când, dupa 8 ani, Uniunea Artiştilor Plastici a acordat, din nou, premiile anuale.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here