iPad-ul, folosit ca instrument muzical în show-ul „The Masterpiece Experience“

Pe 27 aprilie, la Sala Palatului, “The Masterpiece Experience: Interstellar & Dark Knight”, show-ul epic al anului, un spectacol despre curaj şi iubire, dar şi cel mai inovativ concert de muzică de film, va oferi publicului ocazia să asiste la câteva premiere mondiale în arta spectacolului.

MasterpieceiPad-ul, i-Phone-ul şi electroencefalograful vor fi folosite de producătorul Ciprian Costin ca instrumente muzicale sau mijloace de a potenţa efectele artistice ale show-ului considerat de presa americană “extraordinar şi foarte intens” care mixează orchestra tradiţional formată din 45 de instrumentişti cu orchestră virtuală, generată de calculator în timp real.

Compozitor, pianist, dirijor şi producător al “The Masterpiece Experience”, spectacolul care aduce orchestră simfonică în secolul XXI, Ciprian Costin, un tânăr de origine română, stabilit la Los Angeles, spune că: “Toate aceste elemente au un rol bine definit în show. Le utilizăm pentru că ajută vizual, auditiv şi emoţional povestea şi pentru că dau varietate. Folosirea lor nu reprezintă un scop în sine. Cu ajutorul calculatoarelor moderne, un creator de artă are posibilităţi incredibile de exprimare. O notă pe un keyboard digital poate fi mapată la sute de instrumente virtuale, care au expresivitatea comparabilă cu unii din cei mai buni instrumentişti. Softurile sunt programate să transmită expresia umană”, mai spune Ciprian Costin.

Cu o diplomă şi în informatică, Ciprian Costin mărturiseşte că, în urmă cu patru ani, a scris o aplicaţie care procesează audio în funcţie de accelerometrul unui iPad, iar aceasta va fi folosită şi în spectacolul de pe 27 aprilie, de la Bucureşti. Muzicianul informatician explică faptul că şi i-Phone-ul poate fi utilizat ca instrument muzical şi în plus “foloseşte diferiţi senzori pentru a crea sau manipula sunetele într-o manieră creativă”.

Pentru a puncta mai bine un anumit moment al spectacolului, publicul va putea avea acces la o reprezentaţie 3D a creierului producătorului, pe ecranele LED, cu ajutorul unui aparat EEG şi va asista astfel live la întrega explozie de emoţii trăită de acesta în timpul show-ului. Aceasta reprezintă o parte a spectacolului şi poate din această cauză, dar şi pentru tot ceea ce reprezintă “The Masterpiece Experience”, fani din Mexic, Portugalia, Spania, Britanie, Germania şi Danemarca, Olanda, Suedia, Italia, Polonia Ungaria, Ucraina, se vor afla alături de publicul din România la concertul din 27 aprilie de la Palatului.

Muzica semnată de câştigătorul premiului Oscar Hans Zimmer şi Thomas Bergersen, de la celebra casă de producţie “Two Steps from Hell”, cu peste un miliard de vizualizări pe youtube), interpretată într-o manieră hibridă, orchestral-electronică, la care se adaugă şi performanţele soliştilor invitaţi în concert (Uyanga, voce etnica mongoleza, Eru Matsumoto, violoncel electric şi Isaku Kageyama, la tobe taiko, tradiţional japoneze) fac din show-ul de la Bucureşti o experienţă artistică specială.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here