Lita Ford, supranumită „Queen of metal“, concertează pentru prima dată în România

Lita Ford, una dintre primele 10 chitariste ale tuturor timpurilor, legenda muzicii rock, cea care de patru decenii încă își păstrează titlul de „Queen of metal”, va susține în premieră în România un concert la Sala Palatului, pe 14 martie, la invitația Vreau Bilet.

Lita Ford“Lita Ford este cea mai cool și cea mai rock chitaristă pe care am auzit-o eu vreodată”, spunea Slash, membru al trupei Guns N’ Roses. “Niciun chitarist – bărbat sau femeie – nu a arătat vreodată mai bine cu o chitară Gibson Explorer în mână decât Lita Ford” era de părere muzicianul.

Într-un domeniu al muzicii rezervat aproape exclusiv bărbaţilor, o artistă care să câştige admiraţia numelor celebre din zona hard rock era, în momentul în care s-a lansat Lita Ford, ca şi astăzi de altfel, o raritate.

Chitarista recunoaşte însă că momentul în care l-a văzut pe scenă pe Tony Iommi de la Black Sabbath a fost hotărâtor pentru cariera sa. „Mi s-a părut un superom, aproape ca un zeu” îşi aminteşte Lita Ford, care abia trecuse de vârsta de 13 ani când i-a văzut pentru prima dată pe Black Sabbath în concert.

Din acea clipă nu a existat o altă opţiune pentru artista americană născută la Londra (pe numele său real Carmelita Rossana Ford) decât să-şi urmeze pasiunea pentru muzica rock. Compozitoare, chitaristă şi cântăreaţă cu note de mezzo-soprană Lita Ford s-a impus în lumea muzicală ca parte a trupei feminine rock The Runaways, în anii 70, înainte de a îmbrăţişa o carieră solo 10 ani mai târziu.

Inclusă în Top 10 al femeilor chitariste din toate timpurile, câştigatoare a premiului „Cea mai bună chitaristă” a anului 1989, nominalizată la Grammy pentru „Cea mai bună interpretare vocală feminină a unei piese rock”, Lita Ford s-a impus în lumea muzicii prin sonoritatea punk a pieselor sale, apariţiile provocatoare pe scenă şi stilul rebel. Unul dintre albumele cu cel mai mare succes al cântăreţei americane şi cel care avea să o proiecteze între numele cu greutate ale muzicii rock a fost „Lita”, care conţinea hituri devenite ulterior foarte populare precum „Kiss Me Deadly”, „Close My Eyes Forever”, celebrul duet cu Ozzy Osbourne şi „Falling In and Out of Love”, o piesă scrisă împreună cu Nikki Sixx de la Motley Crue.

Capacitatea „Reginei rock-ului” Lita Ford de a se reinventa periodic şi de a rămâne în conştiinţa iubitorilor acestui gen prin prezenţa sa atât de specială au fost adesea remarcate. După ce în 2009 a lansat albumul „Wicked Wonderland”, considerat mai mult un proiect colectiv realizat împreună cu fostul ei soţ, Jim Gillette de la trupa Nitro, Lita Ford a mărturisit: „Foarte mulţi oameni mi-au spus că vor un adevărat album Lita Ford şi înţeleg la ce se referă. Pot să spun doar că-l vor avea”. Artista îşi împlinea promisiunea trei ani mai târziu, odată cu lansarea albumului „Living Like a Runaway”, ce amintea de piesele care i-au adus celebritatea. Imediat după apariţia acestui album artistei americane i se decerna premiul de „chitarista legendară” de către revista „Guitar Player”.

Ultimul album al Litei Ford, „Time Capsule”, a fost lansat în primăvara anului trecut şi conţine unele dintre cele mai bune piese ale cântăreţei. Tot anul trecut, a fost lansat şi volumul de memorii care poartă semnătura artistei americane, „Living Like a Runaway: A Memoir”, o confesiune adesea şocantă prin sinceritatea cu care cântăreaţa descrie cele mai intime episoade ale vieţii sale. Relaţiile cu muzicieni precum Jon Bon Jovi, Van Halen şi Tony Iommi se numără printre acestea.

Pe 14 martie, la Sala Palatului, iubitorii genului pot asculta live hiturile celebrei Lita Ford şi se pot bucura de performanţele artistice ale unei „regine” încă nedetronate a rock-ului.

Biletele care au preţuri de la 65 de lei (categoria 3), 85 de lei (categoria 2), 130 de lei (categoria 1) până la 170 de lei (VIP) pot fi achiziţionate de pe vreaubilet.ro.

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here