O nouă versiune a piesei „Stairway to Heaven“ a trupei Led Zeppelin va fi inclusă pe viitorul album

Jimmy Page, chitaristul grupului Led Zeppelin, a anunţat că a găsit o versiune nouă pentru piesa “Stairway to Heaven”, una dintre cele mai bune compoziţii rock ale formaţiei, şi aceasta urmează să fie integrată pe albumul ce va fi lansat în acest an, informează contactmusic.com.

led-zeppelin-celebration-day-press-conference-04

Acest anunţ vine în contextul în care trupa Led Zeppelin a fost dată în judecată – fiind acuzată de plagiat – din cauza unei dispute legale ce vizează drepturile de autor asupra piesei “Stairway to Heaven”, considerată una dintre cele mai bune compoziţii rock din toate timpurile. Plângerea a fost depusă la un tribunal din Statele Unite ale Americii, într-o perioadă în care formaţia britanică se pregăteşte să lanseze pe piaţă o versiune remasterizată a albumului original care conţine acest cântec.

O plângere pentru încălcarea drepturilor de autor, însoţită de o solicitare de interdicţie, ce ar putea bloca lansarea acestui album masterizat, a fost depusă în numele lui Randy California, chitaristul decedat în 1997 al trupei americane Spirit.

Potrivit declaraţiilor făcute de Francis Alexander Malofiy, avocatul unei fundaţii care poartă numele artistului decedat, celebrele arpegii de chitară care alcătuiesc partea de început a piesei “Stairway to Heaven” au fost copiate din piesa “Taurus”, compusă de Randy California, pentru un album cu acelaşi titlu, lansat în 1968.

“Ideea din spatele acestei acţiuni este de a ne asigura că Randy California primeşte credit pentru «Stairway to Heaven»”, a declarat avocatul, în luna mai.

Cele două trupe au avut ocazia de a cânta pe aceeaşi scenă cu ocazia unor concerte susţinute în Statele Unite în 1969, deci membrii fiecărui grup puteau să asculte piesele celorlalţi, afirma, în luna mai, Mark Andes, un fost membru al Spirit.

Jimmy Page, chitaristul grupului Led Zeppelin, consideră ameninţarea legală “ridicolă” şi a anunţat că a descoperit o nouă versiune pentru “Stairway to Heaven”, una dintre cele mai bune compoziţii rock ale formaţiei, şi plănuieşte să o relanseze după 40 de ani. Jimmy Page a spus întotdeauna că a început să compună “Stairway to Heaven” în 1970, într-o casă izolată dintr-un sat din Ţara Galilor.

Potrivit Bloomberg Businessweek, piesa Stairway to Heaven”, cu o durată de opt minute, inclusă pe un album fără titlu al formaţiei britanice, dar care este cunoscut sub numele “Led Zeppelin IV”, lansat în 1971, a generat până în 2008 venituri de 562 de milioane de dolari.

Cântecul “Stairway to Heaven” ocupă poziţia a 31-a în topul 500 al celor mai bune compoziţii muzicale din toate timpurile alcătuit de revista Rolling Stone.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here