O vioară Stradivarius a fost regăsită la 35 de ani după dispariția sa

O vioară Stradivarius din secolul al XVIII-lea, dispărută în luna mai 1980, a fost restituită la New York fiicelor proprietarului, după ce a fost găsită, 35 ani mai târziu, într-un hotel din Manhattan, anunţă Agerpres.

stradivarius ames regasit

Vioara ‘Ames’, fabricată în 1734 de celebrul lutier italian Antonio Stradivari și estimată la 5 milioane de dolari, potrivit procurorului din Manhattan, aparținea violonistului american de origine poloneză Roman Totenberg, care a murit în 2012.

Valorosul instrument a fost furat în mai 1980, împreună cu două arcușuri vechi după un concert susținut de Totenberg la Longy School of Music din Cambridge, în apropiere de Boston (nord-estul SUA).

La 26 iunie anul acesta, prețioasa vioară a reapărut într-un hotel din Manhattan unde fosta soție a unui muzician, și el decedat, s-a întâlnit cu un expert pentru a-i estima valoarea. Expertul a recunoscut vioara și a informat imediat poliția.

Proprietara sa a explicat că nu știa că vioara a fost furată și a acceptat să o restituie celor trei fete ale lui Roman Totenberg, copil minune de origine poloneză, care și-a făcut debutul solo la vârsta de 11 ani cu Filarmonica din Varșovia și a emigrat în Statele Unite în 1938. El a murit în 2012, la 101 ani.

Numele de “Ames” vine de violonistul George Ames, căruia i-a aparținut la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Dintre cele aproximativ 1.000 de instrumente realizate de Stradivarius, mai există circa 500 în întreaga lume. Cunoscute pentru calitatea lor, viorile sunt vândute uneori cu multe milioane de dolari.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here