Bella Ciao, spectacolul care a marcat începutul renașterii folclorului italian, ajunge în Romania

Răscoalele se fac cu furci și cu topoare. Sau, dacă ești italian, cu cântece. Un refren de la sfârșit de secol XIX face furori și astăzi. Mai întâi, a fost revolta în versuri a culegătorilor de orez nemulțumiți de condițiile grele de lucru. Apoi, partizanii din anii ’50 au „confiscat” melodia și i-au modificat versurile, pentru a le servi cauzei. Dar probabil că ar fi rămas doar o altă „piesă retro”, dacă serialul-fenomen Casa de Papel n-ar fi folosit-o într-o scenă iconică. Fiindcă e nevoie de vedete, pentru ca întreaga planetă să afle de un cântec sau altul. Dar Bella Ciao își are propriile superstaruri: muzicienii care au marcat renașterea folclorului italian.

În noiembrie 2023, o distribuție excepțională aduce pe scenele din Oradea, Cluj-Napoca, București, Timișoara și Iași muzica celor mulți, celor nemulțumiți, celor care își pun revolta pe note. Indiferent că le înțelegeți sau nu versurile, veți rezona cu siguranță. Fiindcă libertatea, pacea și dreptatea n-au nevoie de traducere: sunt lucrurile pe care ni le dorim oriunde-am trăi. Iar speranța se simte la fel, indiferent cine ești.

Totuși, pentru că muzica se schimbă odată cu timpurile, acest spectacol-eveniment combină tradiția și ritmurile noi. Emoțiile vechi de când lumea capătă o viață nouă prin orchestrațiile prezentului. Iar distribuția „all stars” garantează o experiență intensă, încântătoare, memorabilă.

„De la balcoane până în piazza Bella Ciao este imnul libertății și al speranței. A răsunat de la balcoanele și ferestrele orașelor noastre atunci când a trebuit să intrăm în carantină de la o zi la alta”, așa descrie decanul scenei folclorice italiene Riccardo Tesi noua relevanță a cântecului celebru în întreaga lume în perioada de izolare, când Corona a ținut Italia în priză – dar oamenii s-au liniștit unii pe alții trimițând în fiecare seară semne de viață muzicale.

Programul de concert Bella Ciao este aproape la fel de celebru ca și cântecul: în 1964 a fost senzația Festivalului de la Spoleto, impulsul și punctul de plecare al renașterii folclorului italian. Ca o pictură muzicală a poporului italian, cântecul spune o altă poveste a Italiei, a iubirii și a muncii, a religiei și a sărbătorilor, a protestului și a rezistenței. În 2015, Riccardo Tesi și ansamblul său au obținut un succes surpriză cu albumul aniversar Bella Ciao, care a fost prezentat de atunci în numeroase concerte și pe scenele unor festivaluri din întreaga Europă. Partea a doua urmează în 2021: Unii dintre cei mai distinși cântăreți și muzicieni italieni, din Toscana și Umbria, Sardinia și Puglia, pornesc din nou într-o nouă călătorie în A Sud di Bella Ciao, savurând limbile și dialectele patriei lor, explorându-i peisajele și melodiile. Din punct de vedere muzical, de data aceasta călătoresc mai ales în sudul Italiei, cu toate contradicțiile sale, de la poezia lirică a baladelor de dragoste la tarantella și energia aspră a cântecelor de protest, vechi și noi. A Sud di Bella Ciao se concentrează pe o comoară demult uitată, unde istoria se amestecă cu magia și legenda, unde ritualul înnobilează lumea țărănească, unde senzualitatea întâlnește greutățile.

Vor interpreta:

Riccardo Tesi: organetto, direzione musicale
Elena Ledda: voce
Lucilla Galeazzi : voce
Ginevra Di Marco: voce
Nando Citarella: voce, tamburello, chitarra battente
Maurizio Geri: voce, chitarra
Franceso Savoretti: percussioni, voce
Claudio Carboni: sax

Spectacolele vor avea loc dupa cum urmeaza:

  • Oradea – Filarmonica de Stat Oradea, 11 noiembrie
  • Cluj Napoca – Casa de Cultura a Studentilor, 12 noiembrie
  • Bucuresti – Circul Metropolitan Bucuresti SPECTACOL IN SALA, 13 noiembrie
  • Timisoara – Sala Capitol, 14 noiembrie

Biletele s-au pus in vanzare pe entertix.ro, myticket.ro si la casele de bilete ale salilor de spectacole.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here