Filmul „Despre oameni și oi“ („Rams“) intră în cinematografele din România pe 26 februarie

Transilvania Film aduce pe ecranele cinematografelor din România Despre oameni și oi / Rams, o tragi-comedie islandeză despre doi frați care nu și-au mai vorbit de patru decenii. Filmul regizat de Grimur Hakonarson a câștigat Un Certain Regard, la Cannes Film Festival 2015 și premiul publicului la TIFF 2015.

Rams“O nouă dovadă că cinematografia islandeză (a) există și (b) are o aromă inconfundabilă de nebunie amestecată cu tandrețe.” (AV Club)

Backgroundul de film documentar al regizorului islandez își spune cuvântul într-o poveste simplă, dar extrem de emoționantă, născută din încăpățânarea care îi caracterizează pe fermierii islandezii. Viața bărboșilor mucaliți se desfășoară previzibil, într-o apropiere simbiotică cu prietenii și partenerii lor de viață, oile.

Hakonarson povestește că ideea filmului a plecat din propria experiență cu oamenii din zonele rurale din Islanda. Părinții lui fuseseră crescuți la țară, unde regizorul a lucrat vară de vară până la vârsta de 17 ani, timp în care și-a format o sensibilitate pentru genul de povești, personaje și limbaj vizual specifice Islandei rurale.

Într-o vale izolată din Islanda, Gummi și Kiddi trăiesc unul lângă celălalt, împărțind o turmă de oi de rasă pură, considerată una dintre cele mai bune din țară. Cei doi sunt premiați constant pentru berbecii lor. Cu toate că împart pământul și stilul de viață, frații nu și-au mai vorbit de patru decenii.

Atunci când o boală incurabilă (scrapie – o afecțiune a sistemului nervos) infectează turma lui Kiddi, toată valea devine amenințată iar autoritățile decid să eutanasieze animalele pentru a opri răspândirea. Însă frații nu pot accepta asta așa că luptă, Kiddi cu pușca, Gummi cu mintea, să își salveze animalele.

„Conflictele dintre vecini sunt foarte obișnuite în Islanda rurală. Eu personal știu multe exemple de vecini care s-au certat și apoi nu și-au mai vorbit timp de decenii. De cele mai multe ori chiar uită de la ce s-au luat. Islandezii sunt oameni încăpățânați și autonomi, vor să fie proprii stăpâni și n-au încredere în nimic care vine din exterior. E acolo un filon de gândire independentă care uneori sfidează logica”, spune regizorul și scenaristul Grimur Hakonarson.

Sigurður Sigurjónsson și Theodór Júlíusson, actori celebri în Islanda, îi interpretează pe Gummi și Kiddi și criticii îi aplaudă în egală măsură. Amândoi câștigă premiul FIPRESCI pentru cel mai bun actor, la Palm Spring IFF 2016. Faptul că cei doi sunt atât de credibili în rolurile de fermieri de generații se datorează perioadei dinaintea filmării, când s-au făcut repetiții intense cu oile.

Castingul organizat pentru oi a fost o aventură în sine care a necesitat ceva pregătire și grijă, își amintește regizorul. Cele mai frumoase amintiri le am din perioada de preproducție, când am ținut audiții pentru oi, povestește el.

 

Filmul va rula din 26 februarie pe marile ecrane. În prima săptămână filmul va rula în: București, Cluj Napoca, Constanța, Brașov, Bârlad, Pitești, Târgu Mureș.

Loading...

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here