Telespectatorii TVR 1 pot urmări, în perioada Paştelui, programe de divertisment şi ediţii speciale ale emisiunilor brand ale postului, concerte emoţionante, filme cu mari actori, dar şi documentare şi transmisiuni cu caracter religios.
Irina Păcurariu ne arată România deşteaptă la New York, în reportaje despre zece români de excepţie, care au demonstrat că cerul poate fi limita, nu doar la americani. Spectacole ale Operei Comice pentru copii – Peter Pan şi Hansel şi Gretel, dar şi filme pentru copii sunt programate dimineaţa, iar clasicele Pentru cine bat clopotele? şi Farul de la capătul lumii sunt rezervate pentru serile TVR 1.
Prietenii emisiunii Exclusiv în România au parte, în sâmbăta de Paşti, de o ediţie în care Cristian Tabără şi echipa sa ne invită în Maramureş. Descoperim în ediţia din 30 aprilie Biserica din Deal din Ieud, aflată în patrimoniul mondial UNESCO, dar şi un meşteşug vechi păstrat în sat: prelucratul cânepii. Emisiunea poate fi văzută sâmbătă, de la ora 18.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.
Cum se bate cânepa, cum se toarce fuiorul, ce operaţiuni presupune procedeul de prelucrare a cânepii vom vedea din demonstraţia făcută la Muzeul Etnografic al Familiei Pleş, din Ieud, situat la baza dealului unde se găseşte cea mai veche biserică de lemn din Maramureş. Muzeul este amenajat în cadrul unei foste gospodării ţărăneşti, veche de circa 200 de ani şi cuprinde o colecţie de obiecte de port popular şi unelte specifice acestei zone.
Tot la Exclusiv în România, Moş Pupăză, meşter renumit în zonă, vorbeşte despre secretul porţilor maramureşene. Jurnalista Lorelei Mihală ia lecţii despre cum se ţes covoarele în Maramureş şi, tot în această ediţie, pregătim masa de Paşti, în stil tradiţional, la Botiza. De pe masa de Paşti pregătită de maramureşeni nu lipsesc: friptura de miel, ciorba şi umplutura de miel, cozonacul, pasca şi, bineînţeles, ouăle înroşite cu coji de ceapă.
Locuri frumoase, unice, de legendă – toate împănate cu poveşti bine spuse, dar şi cu secrete gastronomice, se dezvăluie într-o nouă ediţie Exclusiv în România, ce poate fi urmărită, ca de obicei, sâmbătă, la TVR 1, TVR HD şi tvrplus.ro, de la ora 18.00.
De Paşti, Mircea Dinescu ciocneşte un ou roşu cu… Cezar Ouatu. Contratenorul dovedeşte că are din plin simţul umorului şi se amuză pe seama situaţiei cauzate de numele pe care cu mândrie îl poartă. Politică şi delicateţuri poate fi văzută pe 1 mai, de la ora 15.00, la TVR 1 şi TVR HD sau online, pe TVR+.
Ca pentru o adevărată zi de Paşti, Dinescu pune pe masă ouăle vopsite, iar pentru invitatul său găteşte drob şi friptură de ied. La rândul său, în cramă, Cezar îi cântă gazdei sale, împreună cu taraful Silvian Voicu, alături de care are un proiect nou, ce readuce muzica lui Gică Petrescu în casele oamenilor. La un pahar de vin de la Cetate, discuţia celor doi este despre muzică, familie şi destin, caldă şi prietenească.
De Paşti, Monica Anghel este invitata Iulianei Tudor la ediţia specială O dată-n viaţă. Prin tradiţie, echipa pregăteşte întotdeauna de sărbători un program inedit, cu idei dintre cele mai spectaculoase. De această dată, simpatica interpretă şi actriţă Monica Anghel va face spectacol întruchipând… trei candidate la primărie. Cu muzică, dans şi veselie, ediţia O dată-n viaţă de Paşti poate fi urmărită luni, pe 2 mai, de la ora 21.10, la TVR 1 şi online, pe TVR+.
Cei care vor asigura acompaniamentul în această ediţie de sărbătoare sunt membrii Orchestrei Lăutarii din Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros. De asemenea, în platoul emisiunii se va afla şi Andrei Tudor Band, pentru a completa evoluţiile artiştilor cu orchestraţia.
Ca susţinători, în „campania electorală” a celor trei posibile viitoare primăriţe, vin la O dată-n viaţă Laura Lavric, Mioara Velicu, Sava Negrean Brudaşcu, Nicolae Furdui Iancu, Constantin Enceanu şi Ion Ghiţulescu.
Iuliana Tudor: „Monica Anghel, ştim cu toţii, este una dintre marile valori ale muzicii româneşti, prin voce, dar şi prin performanţele înregistrate la nivel naţional şi internaţional. Este onorant pentru noi, ca echipă, de fiecare dată când ne întâlnim în platoul O dată-n viaţă, iar experienţa artistică pe care v-o propunem alături de ea este unică. E ceea ce se trăieşte doar… o dată-n viaţă. Rămâne sa vedeţi în seara de Paşti ce v-am pregătit alături de Monica Anghel. Va fi aşa cum n-aţi văzut-o niciodată!”
Vineri, 29 aprilie, de la 18.50, telespectatorii TVR 1 pot urmări, în direct de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Slujba Prohodului Domnului, iar sâmbătă, 30 aprilie, de la 23.50, TVR 1 transmite, de asemenea în direct, slujba prilejuită de praznicul Învierii Domnului. Reportaje, documentare, transmisiuni religioase în direct sunt programate la TVR 1 astfel:
Alessandro Safina a readus la Bucureşti parfumul Toscanei şi versurile romantice ale celor mai cunoscute melodii italiene. Interpretul hitului „Luna” a fost primit cu aplauze de publicul român, care a savurat fiecare moment muzical susţinut de artist.
Alessandro Safina, tenorul italian îndrăgostit de România, a susţinut un nou concert la Bucureşti în seara de 14 aprilie. Artistul din Toscana i-a avut ca invitaţi la Sala Palatului pe soprana Irina Baianţ, Constrantin Moscovici, trupa Amadeus şi grupul Brio Sonores. Concertul, înregistrat de TVR, va putea fi urmărit în seara de 1 mai, de la 23.20 la TVR 1.
Tenorul şi-a amintit de perioada în care cânta la Festivalul Sanremo şi a ales să dedice piesa „Canzone per te” publicului român.
O apariţie cu totul specială pe scena concertului a fost soprana Irina Baianţ, a cărei voce a readus la viaţă povestea Evitei Peron. Irina şi Alessandro au intrat în pielea personajelor din musicalul ”The Phantom of the Opera” şi au cântat împreună ”All I Ask Of You”. Tenorii de la Brio Sonores, câştigătorii celui de-al patrulea sezon Românii au talent, au cântat împreună cu Safina celebra piesă „Luna”, un imn dedicat zeiţei nopţii. Cântecul este cel care l-a făcut celebru pe artistul italian, melodia fiind în vogă la începutul anilor 2000.
Ajunsă la vârsta de 78 de ani şi după o activitate muzicală de peste 60 de ani, Maria Ciobanu a decis să-şi ia rămas bun de la public. Concertele de retragere, programate în luna martie, au avut reprezentaţii atât în ţară, cât şi la Bucureşti. Concertul susţinut de îndrăgita artistă a cântecului popular românesc la Bucureşti va putea fi urmărit la TVR 1 luni, 2 mai, în două părţi – de la 15.30 şi de la 17.10.
„Lie, lie Ciocârlie, rămân a voastră Mărie” este titlul concertului de retragere, după cântecul care i-a dat şi supranumele de „ciocârlia muzicii populare româneşti”. În cadrul spectacolului, artista a cântat împreună cu cei trei copii: Ionuţ, Camelia şi Liliana.
„A fost foarte greu acest moment, sunt foarte emoţionată, publicul este minunat, am trăit atâtea clipe frumoase pe scenă, îmi este greu să mă las de muzică, dar să nu spui niciodată NU. Dacă sănătatea îmi va permite şi mi se vor mai propune mici cântări prin ţară sau prin străinătate, voi accepta. Sunt fericită că, alături de mine, sunt şi cei trei copii”, a mărturisit artista presei.
Atmosfera de sărbătoare la spectacolul de retragere a Mariei Ciobanu a fost completată de artişti precum a Leontina Văduva, Steliana Sima, Mariana Ionescu Căpitănescu, Gelu Voicu, Mioara Velicu şi Gheorghe Turda. Artista a reuşit, la cei 78 de ani ai săi, să ridice sala în picioare, mulţi dintre fani aşteptând-o după concert, în culise, pentru autografe şi fotografii.
Performanţele vocale ale artistei au fost recunoscute încă de la începutul carierei, Maria Ciobanu reprezentând un veritabil fenomen al folclorului românesc.
Filme cu mari actori, de Paşti, la TVR 1
Pe Gary Cooper, Ingrid Bergman şi Katrina Paxinou îi (re)vedem sâmbătă, 30 aprilie, de la ora 21.10, la TVR 1, în celebrul lungmetraj Pentru cine bat clopotele? (1943). Filmul a fost nominalizat de opt ori la premiile Oscar (cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună actriţă în rol principal, cel mai bun film, cea mai bună actriţă în rol secundar, cea mai bună imagine color, cel mai bun montaj, cea mai bună melodie originală etc.), dar a câştigat doar la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar: Katrina Paxinou.
Lungmetrajul a mai câştigat două Globuri de Aur pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar şi Cel mai bun actor în rol secundar. Drama Pentru cine bat clopotele? este ecranizarea romanului omonim al scriitorului american Ernest Hemingway.
Iar cu Kirk Douglas şi Yul Brynner avem întâlnire duminică, 1 mai, ora 21.10, într-un film de aventuri, adaptare a romanului omonim al lui Jules Verne – Farul de la capătul lumii. Câţiva piraţi iau în stăpânire farul de pe o insulă stâncoasă, cu scopul de a trimite semnale greşite vaselor din apropiere şi a le jefui după naufragiu. Un singur paznic al farului rămas în viaţă încearcă din răsputeri să dejoace planurile murdare ale tâlharilor.