miercuri, iulie 24, 2024
AcasăTIMP LIBERRobi Urs este primul actor neprofesionist din România selectat la Berlinale Talents

Robi Urs este primul actor neprofesionist din România selectat la Berlinale Talents

Berlinale Talents este cel mai important program dedicat cineaştilor, este o platformă complexă de lucru intensiv pe durata a şase zile – întâlniri, ateliere de creaţie, conferinţe, vizite informale care au loc în cadrul prestigiosului festival internaţional de film de la Berlin – (Berlin International Film Festival – Berlinale).

Anual sunt selectaţi, pe baza unei aplicaţii, 250 de regizori, actori, scenarişti, producători, monteuri, directori de imagine, distribuitori sau critici de film. Anul acesta, din peste 3.400 de aplicanţi din 130 de ţări, Robi Urs, absolvent al cursurilor de actorie organizate de şcoala InLight, a fost selectat la Berlinale Talents, categoria Actori, şi devine astfel primul actor neprofesionist din România care participă la cel mai prestigios program de acest gen.

Entuziasmat şi încântat de reuşita sa, Robi Urs a declarat: „Nu m-am aşteptat deloc, mai ales că nu am terminat o facultate de actorie. Am terminat cursurile şcolii InLight. Mă bucur că nu e neapărat doar reuşita mea, ci e un beneficiu pe care eu pot să-l aduc şcolii. Un fel de mulţumesc. Am realizat abia când mi-au spus profesorii că InLight se poate mândri cu faptul că a format primul actor neprofesionist care ajunge la Berlinale Talents. E un rezultat care spune multe despre şcoală. Dar e vorba, în primul rând, despre efortul pe care vrei tu să-l depui. M-am apucat de actorie când am început cursurile de actorie la şcoala InLight, în urmă cu şase ani, unde am trecut pe rând prin cursurile de începători şi avansaţi. Ei se adresează ca unor elevi de facultate, dar îţi explică totuşi că, pentru a fi profesionist, e nevoie de mult timp şi implicare. În cadrul şcolii am jucat în opt spectacole de teatru, două scurtmetraje şi două lungmetraje. Împreună cu alţi actori absolvenţi ai şcolii de actorie am avut şansa de a lucra cu regizorul Adrian Sitaru pentru lungmetrajul Ilegitim, film care a fost selectat în cadrul festivalului Berlin International Film Festival – 2016, unde a fost premiat cu C.I.A.C.E. AWARD (Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă). Anul acesta am fost selectat din peste 3.400 de aplicanţi din 130 de ţări să fac parte din programul Berlinale Talents. Ştiu că România e foarte bine primită. Sunt foarte entuziasmat. Am fost şi anul trecut la câteva workshop-uri, când a fost selectată Alina Grigore la Berlinale Talents, ea pentru regie. Atunci InLight a trimis aproape toţi profesorii la festivalul de la Berlin şi am putut viziona filme şi participa la câteva workshop-uri, pentru că ai enorm de învăţat. Mă aştept să mă ajute mult în cariera de actor, dar şi ca trainer la InLight. De câte ori mergem acolo, mai venim cu câte o idee şi mai îmbunătăţim programa şcolii“.

Fondat în 2003, programul Berlinale Talents a adus de-a lungul timpului nume grele din cinematografia mondială alături de cei selectaţi în această platformă. Meryl Streep, Willem Dafoe, Juliette Binoche, Gus Van Sant sunt doar câteva dintre personalităţile care au venit să împărtăşească din experienţa lor publicului.

În cadrul Berlinale Talents – Acting Studio, actorii vor lucra cu Jean Louis Rodrigue, profesor de actorie la UCLA, la secţia de teatru, film şi televiziune. Printre cei pe care i-a consiliat de-a lungul timpului se numără: Ian McKellen, Hilary Swank, Kirsten Dunst, Juliette Binoche, Mary McDonnell şi Leonardo DiCaprio. De-a lungul timpului, Jean Louis Rodrigue a train-uit performeri de la Royal Shakespeare Company, Steppenwolf Theatre Group, San Francisco Opera, Cirque du Soleil.

Iulian Ioncea
Iulian Ionceahttps://www.traiestemuzica.ro
Cu o experiență de aproape 10 ani în presă, Iulian Ioncea a debutat la ziarul Adevărul de Seară în anul 2009. După câteva luni, a făcut pasul către ziarul Adevărul, iar în anul 2012 s-a mutat la site-ul eva.ro. În 2013 a pus bazele site-ului trăieștemuzica.ro, iar peste doi ani ocupa și funcția de PR la Consiliul Concurenței. Din 2017 se ocupă și de comunicare online la Cat Music. E-mail: [email protected]

LASĂ UN COMENTARIU

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.