Scurtmetrajul „O noaptea în Tokoriki“, premiu special la Berlin

Scurtmetrajul „O noapte în Tokoriki“, regizat de Roxana Stroe, a fost premiat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin cu premiul “Special Prize of the Generation 14plus”.

film_A night in Tokoriki

Competiția Generation 14plus a însumat 16 scurtmetraje din 11 țări. Generation 14plus și Generation Kplus, cu sub-secțiunile lungmetraj și scurtmetraj, sunt două categorii ale secțiunii Generation, care este dedicată producțiilor realizate de tineri și inspirate din universul lor.

Din cele 2000 de titluri înscrise în secțiunea Generation, au fost selectate în total 63 de filme pentru cele două categorii. „O noapte în Tokoriki“ a fost, în acelaşi timp, unul din filmele nominalizate pentru Teddy Awards.

„O noapte în Tokoriki“ e construit în jurul petrecerii de majorat a Geaninei. Se lasă seara și e agitație mare în Tokoriki, discoteca din sat. Luminile de neon se aprindla geam, sala este decorată cu baloane, părinții Geaninei își ocupă regulamentar locurile la masă, DJ-ul comunei își pregătește playlist-ul cu hituri, iar Geanina își așteaptă invitații.

Curând, discoteca se animă iar tinerii se dezlănțuie pe ringul de dans. Însă Alin pare preocupat de ceva. Ochii îi sclipesc de fiecare dată când întâlnește privirea Geaninei, lucru care nu trece neobservat de prietenul ei. În final, Geanina va avea parte de o mare surpriză, pe care nimeni nu o va uita prea curând.

„O noapte în Tokoriki“ este al treilea scurtmetraj important al Roxanei Stroe, după „Plante Perene“ (Premiul Criticii acordat de U.C.I.N., în cadrul celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc CINEMAIUBIT – 2013) și „Black Friday“ (Premiul pentru Cel Mai Bun Scurtmetraj Romanesc în cadrul Zilelor Filmului Românesc la TIFF – 2015). Este, de asemenea, filmul său de absolvire a masteratului la UNATC.

Distribuția filmului este formată din Cristian Priboi (un tânăr rrom care a studiat timp de doi ani la UNATC. Deși acum a ales o altă profesie, actoria a rămas prima lui dragoste), Cristian Bota (a jucat în mai multe scurtmetraje ale UNATC și în câteva filme pentru Hallmark Channel. Primul său rol principal. în filmul „Poarta albă“, i-a adus o nominalizare la Premiul Gopo pentru Tânără Speranță 2015) și Iulia Ciochină (a absolvit în 2015 masteratul la UNATC și s-a remarcat, printre altele, în producțiile „Comoara“, în regia lui Corneliu Porumboiu, și „Lumea e a mea“, în regia lui Nicolae Constantin Tănase. De asemenea, a fost selectată pentru Programul Berlinale Talent Campus 2016). Acestora li se alătură şi Andrei Ciopec, Costi Apostol, Adrian Loghin şi Tudor Morar.

Din echipa de producție fac parte Laurențiu Răducanu – director de imagine (a absolvit Masteratul în Arta imaginii de film la UNATC și a fost director de imagine pentru mai multe scurtmetraje premiate, inclusiv „Plante perene“ și „Black Friday“), Ana Maria Gheorghe – scenarist (a scris trei scenarii pentru lungmetraje și scenarii pentru câteva scurtmetraje premiate. În prezent este doctorand și asistent universitar la UNATC), Adina Lupu – scenograf (a absolvit Masteratul în scenografie la UNATC și a lucrat pentru câteva scurtmetraje distinse cu premii, printre care „Plante perene“ și „Black Friday“), Victor Miu – sunet (a lucrat la mai multe filme de scurt și lung metraj cu diferiți regizori de prestigiu din România, cum ar fi Marian Crișan și Adrian Sitaru. A absolvit în 2015 Masteratul în Arta Sunetului de film la UNATC).

„O noapte în Tokoriki“ este produs de UNATC și distribuit de Ultraviolet Media.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here