Cum a fost la Electric Castle 2023

Intre 19 si 23 iulie a avut loc ce-a de a 9-a editie a festivalului Electric Castle, ca de obicei, la Bontida, langa Cluj. În cele 5 zile, 232.000 de oameni au ales să trăiască experiența cele mai complexe ediții organizate, până în prezent, ce a mobilizat resurse logistice și umane impresionante.

Selecția celor 323 de artiști din 27 de țări și-a dorit să acopere gusturile unui public dornic să descopere și să susțină nu doar cariera unor nume notorii, ci și artiști talentați ce-și croiesc drum în industria muzicală.

Organizarea Electric Castle a adus împreună 4.000 de oameni ce muncesc pentru ca
experiența festivalierilor să fie una lipsită de griji. Aproape 1.000 dintre ei sunt voluntari veniți chiar și din Turcia sau Elveția, ce aleg să combine distracția cu programul zilnic de
voluntariat.

Am adunat, in continuare, cele mai importante momente si reprezentatii ale head-lineri-lor din cele 5 zile de festival.

Ziua 1, miercuri, 19 iulie

Ziua de miercuri, 19 iulie, a adus debutul festivalului, pentru cei peste 29.000 de spectatori sosiți, deja, la Bonțida, chiar și de la mii de km distanță. Prima zi a festivalului a însemnat redescoperirea domeniului Banffy, cu toate surprizele pregătite de organizatori și, de dragul tradiției, prima ploaie, scurtă dar suficientă pentru a păstra atmosfera proaspătă până târziu în noapte.

Reel Party by BT, petrecerea de „încălzire” a festivalului, a umplut spațiul din fața scenei Hangar cu oameni dansând pe cele mai populare piese din social media, mixate de DJ Yoda. O parte dintre acestea s-au regăsit și în cele peste 10.000 de stories postate Home sweet home, mesajul care i-a întâmpinat pe festivalieri pe panoul ce a devenit, oficial, cel mai instagramabil loc din festival. Remixul  „The Next Episode”, care i-a adus DJ-ului San Holo peste 300 de vizualizări pe Youtube, s-a auzit și în show-ul susținut de artistul olandez, pe aceeași scenă.

Ziua 2, joi, 20 iulie

Ziua 2 din Electric Castle 2023 a fost despre dragoste la prima vedere: artiști aflați la prima lor prezență în România și publicul prezent pe domeniul Banffy au creat o conexiune pe viață.

Macklemore a depășit și cele mai exigente așteptări. Ajuns de marți în România, artistul premiat cu Grammy s-a declarat cucerit de oameni, mâncare, atmosferă.  „E imposibil să ai o zi proastă la Cluj! Mi-am cumpărat această ie și o să mă vedeți cu ea trei ani de acum încolo.„, a spus artistul care și-a încheiat show-ul de aproape 2 ore declarând oficial „Electric Castle este festivalul meu preferat din această vară!”.

În energia pozitivă creată de George Ezra, pe ritmuri de fanfară impuse de Meute sau în micul uragan asiatic stârnit de The HU, cei 50.000 de oameni prezenți în festival au ales să danseze până dimineață.

Ziua 3, vineri, 21 iulie

Electric Castle a fost, vineri seară, o enormă sală de clasă în care 58.000 de oameni au primit o lecție despre punk, reinventare și forța de a transcende orice vârstă sau orice trend în muzică. Toți cei aflați în fața scenei principale au putut bifa o experiență din lista celor care trebuie trăite măcar odată în viață mulțumită lui Iggy Pop, cap de afiș a celei de-a 3-a zi de festival.

Nebunia s-a dezlănțuit alături de Pendulum, reveniți pe domeniul Banffy, în formulă live band. Artiștii australieni au fost atât de impresionați de energia publicului încât au luat spontan decizia de a se muta, în formulă mai restrânsă, în clubul underground din The Stables, unde au continuat show-ul.

Ziua 4, sambata, 22 iulie

Bontida Fever a cuprins, sâmbătă, peste 55.000 de festivalieri ce s-au bucurat de show-urile și activitățile de pe domeniul Banffy.

Am contabilizat două reveniri importante: islandezii post-rock de la Sigur Ros și trupa de rock alternativ Nothing But Thieves, definită de capacitatea lor de a experimenta cu genurile muzicale și de versurile cu un puternic impact social. Artistul din spatele fenomenului The xx și unul dintre cei mai talentați producători din lume, Jamie XX, deschide drumul pentru petrecerea alături de Alex Superbeats, DJ-ul și entertainerul român cu mantie de supererou.

Ziua 5, duminica, 23 iulie

Proiectul „Ioana” născut, anul trecut, în EC Creative Camp a deschis programul scenei principale în care mai sunt incluși Vița de Vie, Filarmonica de Stat Transilvania și Subcarpați.

Trip hop e genul muzical ce dă ritmul serii la Electric Castle – Morcheeba, trupa din UK care, în cele aproape trei decenii de existență, a câștigat numeroase discuri de platină și de aur, revine după 10 ani la castel. Zero 7, regii chillout, în formulă DJ set, va face zona Hide Out atracția principală de la miezul nopții.

EC #9 la final, ne pregătim de EC #10

Electric Castle 2023 fost ediția cu cele mai fierbinți temperaturi din istoria festivalului dar publicul a urmat recomandările organizatorilor și s-a protejat contra căldurii.

EC #9 s-a încheiat, începe numărătoarea inversă pentru EC #10! Primul pas – curățenia generală după festival. Covorul de iarbă va fi înlocuit pe suprafețele afectate, iar, din toamnă, va avea loc o nouă etapă de plantări în zona campingului, parte din proiectul organizatorilor de a avea, în următorii 2 ani, peste 10.000 de arbori în EC Village.

Începând de astăzi, Electric Castle a pus în vânzare primele abonamente pentru ediția a 10-a, într-o ediție limitată, la un preț special. Prețurile variază între 79 Euro + taxe pentru un abonament simplu la 200 de Euro + taxe pentru biletele Premium. Ca noutate, există opțiunea de a achiziționat abonamente cu asigurare pentru riscuri multiple care ar putea împiedica participanții să ajungă la festival. Abonamentele pot fi cumpărate și în 3 rate, pornind de la 30 la 75 de Euro + taxe.

Citeste si despre:

Cum a fost la Balkanik Festival – Home of World Music 2023
Adolescenții ne spun cum arată problemele din viața lor, prin muzică
Cum a fost la We Love Music Festival (2023) de la Râmnicu Vâlcea
Carina Sava - despre industria muzicala din Romania, interviu pentru TraiesteMuzica.ro

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here