Interviu Alexandra Usurelu, exclusiv pentru TraiesteMuzica.ro

  • Alexandra, ai inceput anul 2021 in forta, printr-o lansare de album si un concert online – a fost anul 2020 un an creativ pentru tine, in care ai avut timp sa lucrezi in studio mai mult, sa-ti faci mai multe planuri? 

În ultimii ani, eu am fost mereu în mișcare, am cântat foarte mult, iar în 2020, deși am susținut concerte, am avut răgazul de a pregăti un nou disc, de a mă opri în studio și a înregistra cântecele pe care, de altfel, publicul meu le-a mai ascultat în concerte și le iubește, dar pe care nu le putea lua acasă până acum.

  • Titlul albumului este “Fata care chiar există”, nume dat chiar de ascultătorii tăi – cum ai reacționat prima dată când ai auzit sintagma și de ce ai ales acest nume pentru album?

Oamenii mi-au zis de multe ori, impresionați, că eu nu sunt din această lume, și acesta era gândul care mă însoțea mult timp după concerte. Tot la un concert, o fetiță care venise pentru prima oară, m-a așteptat în foaierul teatrului cu mama ei ca să-mi spună că i-a plăcut atât de mult concertul, că eu arăt și cânt ca-n povești, ca o fată din Disney, doar că eu sunt fata care chiar există. M-am gândit atunci că ar trebui s-o cred. Până la urmă, copiii sunt singurii care cunosc adevărul.

  • La ce să se aștepte ascultătorii tăi când dau play albumului “Fata care chiar există”? 

Când vor da play albumului, vor fi cu siguranță surprinși. Este o producție absolut spectaculoasă, realizată minuțios la un nivel foarte ridicat de către Bobby Stoica, ce s-a dăruit complet acestui proiect, scriindu-i întreaga muzică și aranjamentele orchestrale, cu un efort artistic remarcabil. Fiecare cântec are o poveste puternică, iar eu le-am cântat ca și cum le-aș fi povestit. Albumul oferă o audiție impecabilă și adună o colecție consistentă de 15 cântece imprimate cu orchestra de coarde Muse Orchestra și cu muzicieni remarcabili ai scenei de jazz, ce alcătuiesc band-ul meu.

Acesta album a presupus resurse considerabile, din toate punctele de vedere, ceea ce foarte rar ar alege să facă un om îndreptat spre comerț, în ziua de astăzi. Dar noi ne-am bazat mereu pe mai multă muzică decât marketing și, iată, a ieșit un album unic, irepetabil. 

  • Primul single de pe album se numeste “Ușor” – care este povestea piesei și de ce ai ales-o ca prim single?

”Mi-a fost ușor să te iubesc, nimic complicat și deloc prostesc” – aceasta este povestea mea și a felului în care eu fac lucrurile: firesc, simplu, onest. Numele meu, Ușurelu, se potrivește perfect cu cine sunt și muzica pe care o cânt, iar cântecul ”Ușor” era firesc să existe.

  • Cu ce sentimente vrei să rămână publicul după ce ascultă albumul “Fata care chiar există”?

Vreau ca publicul meu să se simtă iubit după ce ascultă albumul “Fata care chiar există”. Fata care chiar există este fata pe care ai așteptat-o o viață întreagă și credeai că n-o să mai apară, este cea care te face să nu-ți pierzi încrederea. Este orice om care îți arată că nu există nu se poate.

  • Anul 2020 a fost un an dificil pentru industria muzicală din intreaga lume, tu cum l-ai simțit și de ce îți este cel mai dor din “normalitate”?

Deși restricțiile impuse de pandemia de coronavirus ne-au limitat exprimarea, eu am reușit să fiu pe scenă și anul trecut, am căutat să mă întâlnesc cu publicul meu, atât prin concerte online, cât și prin mai multe concerte ”pe viu”, cu ei în fața mea. Cel mai mult mi-au lipsit zâmbetele lor, ascunse de măști, dar am încercat să le caut în privirile lor.

  • Un lucru pe care îți dorești să îl știe lumea despre tine?

Sunt fata care chiar există! 🙂

  •  Alexandra, cum ti-ai caracteriza cariera muzicala? Ai un sfat pe care l-ai da unei tinere la inceput de drum muzical?

Eu am avut răbdare. Nu am fost susținută de mică de către părinți. A trebuit să-mi caut mereu resurse pentru a continua drumul către visul meu. Am știut mereu că am steaua mea, că nu există ”nu ai cum să faci o astfel de muzică”, am știut că publicul acela diferit, educat, cu bun-simț, nu a dispărut și că eu am să-i cânt. Și am găsit mai mult public decât credeam că e. Nu m-am lăsat niciodată ghidată de părerile celorlalți, am căutat mereu lucirile din întuneric. Chiar dacă uneori m-am împiedicat, am mers mai departe.

Cuiva la început de drum i-aș spune să-și caute cântecul de mers mai departe și va reuși.

  • Din punct de vedere profesional care crezi ca este cea mai mare realizare de pana acum? Dar personala?

Fiecare cântec, fiecare album, fiecare concert sunt părți din sufletul meu pe care le împart cu publicul, iar fiecare din ele este o realizare. Un moment care mă face și acum să vibrez este amintirea episodului când eu n-am mai putut să cânt, iar oamenii de pe toate cele trei nivele ale Filarmonicii din Pitești s-au ridicat în picioare și au început să cânte în locul meu. Un altul, turneul maraton ”Înconjurul Lumii”, în care am susținut 28 de concerte într-un timp record, fiecare dintre ele în săli de spectacol din orașe diferite, în deschiderea trupei Vunk… aveam puțină experiență de scenă atunci și a însemnat mult pentru mine să iau piept timpuriu unui turneu de asemenea anvergură.

  • Cum arata o zi din viata Alexandreu Usurelu? Ce te pasioneaza in afara de muzica?

De acasă până la studio fac câteva minute pe jos. Trec printr-o poieniță, formată între două case și un bloc, pe unde soarele lasă pâlcuri de lumină, și mă uit, deja involuntar, în vitrina florăriei de pe colț, să văd ce flori proaspete au mai dus. Adeseori, o iau și prin fața blocurilor, nu merg numai printre case, dar a acelora cu mulți copaci, care îmi permit să petrec cât mai puțin timp în vacarmul motoarelor de la bulevard dimineața. Odată ajunsă la destinație, dincolo de ușa studioului se înfăptuiesc toate gândurile, planurile, acolo prind contur toate visurile. Pornesc spre casă seara, târziu, când pleoapele încep să se închidă.

  • Daca nu era muzica ce alt drum ai fi urmat?

Părinții m-au îndrumat în adolescentă către o profesie, ”mai sigură”, în domeniile juridic și economic, ceea ce am și urmat, însă după finalizarea studiilor am ales să-mi îndeplinesc visul. Cifrele mă ajută să fiu organizată și poate aș fi avut o carieră ok în domeniu, dar eu nu am simțit că pot trăi așa, muzica este cea care mă împlinește. Sunt un om căruia îi place să trăiască printre cei care aleg să viseze, să se lase emoționați, care tresar când li se întâmplă ceva frumos, iar eu iubesc să îi fac pe oameni să simtă asta.

  • Povesteste-ne despre campaniile umanitare in care te-ai implicat pana acum si de ce ai ales cauzele respective.

Eu așa mi-am înțeles rostul ca artist: am lucruri de dat. Nu este vreo diferență etică în abordarea mea în cadrul concertelor obișnuite sau ale celor umanitare, scopul este același: cânt pentru ca fiecare dintre ascultători să-și ia din vocea, din muzica și din prezența mea ce au ei mai mult nevoie.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here