miercuri, iulie 24, 2024
AcasăȘTIRIAdi Despot: „Dacă faci rock în România, poți să fii acuzat de...

Adi Despot: „Dacă faci rock în România, poți să fii acuzat de diverse tulburări psihice“

Adrian Despot și Sorin ‘Pupe’ Tănase, doi dintre membrii trupei Vița de Vie, au venit joi, 9 octombrie, în studioul Rock FM, la invitația lui Lucian Boariu, realizatorul matinalului Rock in the Morning. Artiștii i-au invitat pe fani la concertul aniversar ’15 ani de Fenomental’, care va avea loc pe 11 octombrie la Arenele Romane.

Adi Despot - Rock FM

Despot și Pupe le-au relatat ascultătorilor Rock FM povestea conceperii, înregistrării și lansării albumului ‘Fenomental’, în 1999. În urmă cu 15 ani, trupa, nemulțumită de realizarea tehnică a albumului anterior, a plecat în Germania unde, cu 5.000 de mărci germane, a înregistrat ‘Fenomental’.

„Cred că a fost ultimul album de rock din România care s-a tras cu magnetofonist, un băiat care stătea și manevra o hurdubaie care se chema magnetofon analogic”, și-a amintit Pupe.

„În 1999, casa de discuri de la momentul respectiv a spus că românii sunt mult prea săraci ca să scoatem acest album pe CD și că în România muzica de ascultă în mașină, la casetofon și că nu trebuie să scoatem decât casete. Un an mai târziu, am făcut coverul ‘Vinolamine’ după N&D și casa de discuri a zis că gata, într-un an de zile a crescut PIB-ul României, toată lumea are CD playere acasă, reedităm albumul pe CD. A fost singura reeditare. Astăzi nu mai poate fi găsit. Avem niște mici probleme legale cu casa de discuri. În momentul în care se vor rezolva, probabil că-l vom reedita sau cel puțin îl vom încărca pe platformele digitale”, a povestit Adrian Despot.

„În momentul în care am conceput și produs albumul ‘Fenomental’ nu ne-am gândit nici măcar o secundă la vreo independență financiară. Muzica rock nu este un business care să-ți aducă independență financiară. Muzica rock în România ține de masochism. Dacă faci rock în România și reziști pe metereze, poți să fii acuzat de diverse tulburări psihice. Nu este o meserie care să-ți aducă venituri liniștitoare”, a mai spus solistul vocal la Rock FM.

Totuși, a povestit Despot, muzica trupei este tot mai apreciată de fani, artiștii nefiind nevoiți să-și suplienteze veniturile prin alte activități. „Avem un studio de înregistrări în care recunosc că nu lucrăm foarte mult în ultima perioadă, pentru că ne-am dat seama că viața e destul de scurtă și am vrea să ne alocăm acest timp pentru noi și pentru familiile noastre, nu pentru alții. Din fericire, în ultimii doi ani și jumătate, Vița de Vie merge foarte bine și nu a fost nevoie să apelăm la alte eforturi suplimentare”, a declarat invitatul, la Rock FM

Liviu Andrei
Liviu Andreihttps://www.traiestemuzica.ro
Lucrează în vânzări de mai bine de 10 ani și este pasionat de IT. El a încercat să îmbine utilul cu plăcutul și în anul 2013 a inființat, alături de Iulian Ioncea, site-ul trăieștemuzica.ro. Printre proiectele lui se mai regăsește și site-ul newspack.ro. E-mail: [email protected]

LASĂ UN COMENTARIU

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.