CNA nu a prelungit licenţa Taraf TV. Postul se închide!

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să nu prelungească licenţa audiovizuală a Taraf TV, care expiră pe 15 februarie, fapt care presupune că televiziunea ce difuzează în prezent manele şi muzică de petrecere se va desfiinţa.

Taraf TV

CNA a analizat, joi, solicitarea societăţii Real Top Media TV SRL de prelungire a licenţei audiovizuale de satelit pentru televiziunea muzicală Taraf TV. “Pentru” prelungirea licenţei Taraf TV au votat doar cinci membri ai CNA (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Viorel-Vasile Buda, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu), în timp ce “împotriva” prelungirii au votat Laura Georgescu, Monica Gubernat, Christian Mititelu şi Radu Călin Cristea. Pentru ca Taraf TV să poată funcţiona şi după 15 februarie, ar fi trebuit ca pentru prelungirea licenţei să voteze minimum şase membri ai CNA.

Potrivit discuţiilor din şedinţa CNA, cei mai mulţi membri ai Consiliului au considerat că videoclipurile cu manele care sunt difuzate permanent pe Taraf TV încalcă legislaţia audiovizualului, prezentând femei care mimează actul sexual şi în alte ipostaze degradante. De asemenea, într-un videoclip apărea un minor înconjurat de femei îmbrăcate sumar.

Licenţa audiovizuală a Taraf TV expiră pe 15 februarie, motiv pentru care la acel moment televiziunea trebuie să înceteze emisia. Rareş Gărduş, acţionar al societăţii care deţine Taraf TV, a declarat pentru MEDIAFAX că va contesta decizia luată de Consiliu. De altfel, şi Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus că reprezentanţii societăţii Real Top Media TV SRL au la dispoziţie două săptămâni în care să conteste decizia CNA.

Totodată, în şedinţa de joi, CNA a decis să aplice o amendă de 15.000 de lei televiziunii Taraf. În plus, Consiliul a aplicat o decizie de intrare în legalitate în privinţa videoclipurilor difuzate de Taraf TV, fapt care presupune că aceste clipuri nu mai pot fi difuzate pe post înainte de ora 23.00. Însă, în condiţiile neprelungirii licenţei televiziunii Taraf, această decizie privind videoclipurile poate fi aplicată numai până la 15 februarie.

Pe de altă parte, potrivit discuţiilor din şedinţa de joi a CNA, Taraf TV nu respectă grila care a fost aprobată de Consiliu în iulie 2012, respectiv 15% producţie proprie şi 85% producţii preluate de la alţi producători. Potrivit monitorizării CNA, Taraf TV difuzează doar 1,19% producţie proprie.

De asemenea, potrivit monitorizării CNA, telespectatorii Taraf TV sunt invitaţi să intre pe site-ul televiziunii să selecteze melodia pe care vor să o vizioneze şi să transmită un sms cu codul acesteia, însă nu li se precizează telespectatorilor când vor fi transmise respectivele melodii la TV şi ce durată vor avea. Consiliul a constatat că unele dintre melodiile difuzate sunt tăiate şi au o durată de doar 30 de secunde sau un minut.

“Este vorba despre o recapitulaţie a melodiilor şi se difuzează fiecare melodie timp de 30 de secunde, nu e ceva absolut nou şi inexistent. În fiecare oră, la fix, există acest top de prezentare a melodiilor”, a spus Rareş Gărduş, unul din acţionarii postului Taraf TV, joi, în şedinţa CNA.

În ceea ce priveşte invitaţia adresată telespectatorilor pentru a alege piesele pe care vor să le vizioneze, Rareş Gărduş a spus că acest lucru se desfăşoară în baza unui regulament postat pe site-ul televiziunii. “Este modul în care industria asta dificil de înţeles a supravieţuit”, a explicat Rareş Gărduş. El a mai spus că producţia proprie a Taraf TV este mai mare de 1,19%. “Peste 40% din videoclipurile pe care le difuzăm sunt producţia noastră”, a spus Gărduş.

Membrul CNA Narcisa Iorga a spus că, în 2005, când Taraf TV a obţinut licenţa audiovizuală, toţi membrii Consiliului au votat “pentru” acordarea acestei licenţe. Iorga a atras atenţia că grila Taraf TV a fost modificată în sensul introducerii acestor videoclipuri cu manele în 2010.

“După părerea mea, acest post a obţinut o licenţă pe baza unui angajament că va produce 60% din ceea ce difuzează şi acum produce 1,19%. A abandonat total natura licenţei care i-a fost acordată în 2005. Muzica e doar un pretext pentru a etala această defilare de buci şi de defilare în patru labe şi gesturi obscene, la orice oră a zilei, pentru un public care porneşte la 4 ani şi se termină la 49 de ani”, a spus membrul CNA Christian Mititelu.

“Imaginile sunt într-adevăr explicite, problema e cum ne raportăm noi la aceste imagini, pe care în acest caz un coleg le consideră extrem de grave, dar în cazuri de emisiuni difuzate la televiziuni cu audienţă mult mai mare sunt considerate a fi oglinda societăţii în care trăim. Astfel de imagini sunt difuzate chiar şi la ştiri, sunt imaginile de pe plajă, cu femei fără sutien, purtând tanga, avem imagini din acestea în fiecare seară la televizior. Acolo nu reuşim să depăşim stadiul de somaţie, uneori nu reuşim să dăm nici somaţie”, a spus, în schimb, Narcisa Iorga.

Ea a mai spus că există şi alte televiziuni care difuzează manele, între care postul românesc Mynele TV şi televiziunea internaţională Balkanika, dar şi posturi de radio care difuzează astfel de muzică. “Ce facem cu Balkanika? Are licenţă din altă ţară. Nu cred că avem o bază legală să interzicem manelele, câtă vreme, acum o lună, am dat licenţă pentru un radio de manele, respectiv Tradiţional FM. Eu una nu pot să spun că acest post Taraf TV trebuie să fie desfiinţat, după ce, acum o lună, am făcut altceva, mai ales că Taraf TV a primit licenţă cu unanimitate de voturi din partea CNA”, a spus Narcisa Iorga. Ea a spus, însă, că este de acord ca imagini precum cele din videoclipurile de manele de pe Taraf TV să fie difuzate după ora 23.00.

Honorius Prigoană, acţionarul majoritar al societăţii Real Top Media TV SRL, care deţine Taraf TV, a declarat pentru MEDIAFAX că va contesta decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), care a hotărât, joi, să nu prelungească licenţa televiziunii, fapt care implică închiderea acesteia. “Noi vom face o contestaţie, sperăm ca hotărârea să fie revotată şi să fie revotată în favoarea noastră. Noi vom depune o contestaţie şi vom vedea, până se termină toată procedura nu vreau să fac alte comentarii pe această temă”, a spus Honorius Prigoană.

Asociaţii societăţii Real Top Media TV SRL sunt: Silvius Prigoană (30%), Honorius Adrian Prigoană (30%), Rareş Gărduş (20%), Dumitru Mihalache (10%) şi Gheorghe Minea (10%).

Loading...

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here