Eurovision 2014: Ţările care cumpără voturi riscă o interdicţie de participare de trei ani

Organizatorii concursului Eurovision vor interzice participarea la acest eveniment pe o perioadă de trei ani a ţărilor care vor fi găsite vinovate de cumpărarea de voturi, după ce o anchetă a descoperit dovezi legate de o tentativă eşuată de “măsluire” a competiţiei din 2013, organizată în Suedia.

eurovision danemarca copenhaga 2014

European Broadcasting Union (EBU), organizatorul acestui concurs muzical care are o vechime de 58 de ani, a anunţat, joi, o înăsprire a regulamentului său în încercarea de a pune capăt scandalului generat de acuzaţiile de mituire şi vot în bloc pe criterii geopolitice, care au afectat reputaţia competiţiei în ultimii ani, informează The Guardian.

Azerbaidjanul a fost acuzat că a încercat să cumpere voturi de la juraţi şi de la spectatorii care au participat la votul prin telefon, în timpul concursului de anul trecut de la Malmo. Mai mulţi studenţi lituanieni sunt bănuiţi că au fost plătiţi pentru a vota pentru Azerbaidjan.

Ancheta lansată de EBU a ajuns la concluzia că au existat încercări de influenţare a votului, însă acestea nu au avut succes, datorită procedurilor de securitate deja implementate.

Nu a fost găsită nicio dovadă care să facă legătura între Azerbaidjan şi vreo televiziune publică participantă sau vreo dovadă care să ateste faptul că vreun radiodifuzor naţional ar fi cunoscut identitatea autorului acestei tentative de fraudare a concursului.

EBU a anunţat că radiodifuzorii vor fi interzişi pentru o perioadă de trei ani dacă vor fi descoperite nereguli în procedurile de votare din ţările lor.

Un site lituanian a publicat un film înregistrat în secret în ziua finalei de la Malmo din 2013, ce prezintă un grup de tineri cărora le sunt oferiţi bani de către un vorbitor de limbă rusă pentru a vota pentru Azerbaidjan, ţara care a câştigat competiţia în 2011.

Azerbaidjanul s-a clasat pe locul al doilea la concursul Eurovision din 2013, iar reprezentantul ei, Farid Mammadov, a obţinut un surprinzător total de 234 puncte. Fosta republică sovietică a fost devansată de Danemarca, a cărei reprezentantă, Emmelie de Forest, a câştigat competiţia cu un total de 281 de puncte.

Cezar, reprezentantul României la ediţia din 2013, a participat cu piesa “It’s My Life” şi a ocupat locul al 13-lea.

Sistemul de votare de la Eurovision a fost schimbat în 2009, iar votul publicului şi verdictul juriilor naţionale contribuie în mod egal (50% – 50%) la alcătuirea punctajelor finale obţinute de reprezentanţii fiecărei ţări participante.

În septembrie 2013, EBU a anunţat noi reguli pentru juriile naţionale, care vor publica numele persoanelor din acele jurii, într-un efort de a îmbunătăţi transparenţa procesului de votare.

Loading...

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here