duminică, iulie 21, 2024
AcasăȘTIRIGrigore Leşe susţine un concert de colinde a doua zi de Crăciun

Grigore Leşe susţine un concert de colinde a doua zi de Crăciun

Pe 26 decembrie, Grigore Leşe invită publicul român să petreacă a doua zi de Crăciun la Ateneul Român, ascultând o selecţie specială de colinde şi cântece de sărbătoare într-o interpretare emoţionantă.

grigore lese concert craciun

Grigore Leşe aduce căldura sărbătorilor de Crăciun pe scena Ateneului Român, în cadrul unui concert inedit ce va bucura sufletele spectatorilor cu o serie de colinde deosebite: colinde de gazdă, profesionale, de june, de fată, de peţit, de dragoste, familiale, satirice, de război şi prizonierat, cosmogonice, precum şi cântece de stea ce vestesc Naşterea Mântuitorului. Propuse spre a deveni Patrimoniu Mondial UNESCO, aceste ritmuri şi texte străvechi, unele misterioase, şamanice, altele mito-religioase, cu teme biblice, vor fi dezlegate de cel mai tulburător glas al muzicii tradiţionale de la noi – Grigore Leşe.

Alături de el, o ceată de colindători va aduce colinde venite parcă de dincolo de timp şi de lume, cu texte despre dulf, despre vidră, despre vânători rituale în care feciorul învinge leul, unele dintre ele necatalogate de culegerile de specialitate. Cu toate că, odată cu venirea creştinismului, unele colinde au asimilat elemente religioase, majoritatea textelor sunt străvechi, adevărate relicve ale ritualurilor solare de sorginte precreştină. Aşa se explică faptul că atmosfera din timpul colindatului poate fi uneori ludică, excesivă, tumultuoasă, amintind de veselia Saturnaliilor şi a sărbătorilor dionisiace. Aceşti colindători, veniţi din Ţara Loviştei, sunt trecuţi prin vârstele anotimpurilor iar cântarea lor augurală, purtată din casă în casă la sfârşitul fiecărui an, îi transformă în adevăraţi mesageri aducători de bunăstare, fericire şi noroc. Alături de colindători, invitat special în acest spectacol va fi şi muzicianul Marcel Octav Costea, care îl va acompania la orgă pe Grigore Leşe în interpretarea unor imnuri închinate Fecioarei Maria.

Grigore Leşe promite publicului său un recital de mare excepţie şi rafinament, pornind de la interferenţe sonore autohtone străvechi. Spectacolul se va desfăşura pe 26 decembrie, la Ateneul Român, iar biletele vor putea fi achiziţionate începând de astăzi, 13 noiembrie, de pe myticket.ro, precum şi din reţeaua magazinelor Diverta, magazinul Muzica, librăria Mihai Eminescu şi casa de bilete a Sălii Palatului, la mai multe categorii de preţ, în funcţie de distanţa faţă de scenă: 65, 85, 100, 135, 175, 250 de lei.

Liviu Andrei
Liviu Andreihttps://www.traiestemuzica.ro
Lucrează în vânzări de mai bine de 10 ani și este pasionat de IT. El a încercat să îmbine utilul cu plăcutul și în anul 2013 a inființat, alături de Iulian Ioncea, site-ul trăieștemuzica.ro. Printre proiectele lui se mai regăsește și site-ul newspack.ro. E-mail: [email protected]

LASĂ UN COMENTARIU

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.