Jay-Z va ajunge, în luna octombrie, în fața justiției

Rapperul american Jay-Z va apărea în fața justiției în luna octombrie pentru a răspunde acuzației formulate de moștenitorul unui compozitor egiptean, potrivit căruia soțul lui Beyonce ar fi plagiat partitura de flaut a cântecului „Big Pimpin“.

jay z instanta octombrie plagiat

Procesul urmează să aibă loc la Los Angeles, pe 13 octombrie, potrivit unor documente juridice difuzate în cursul acestei săptămâni și menționate vineri de AFP.

Piesa ‘Big Pimpin’, lansată în 1999, începe într-o notă orientală, cu flautul care însoțește întreaga melodie. Muzica instrumentală a fost compusă în 1957 de egipteanul Baligh Hamdy pentru filmul ‘Khosara, Khosara’ (1960). Producătorul american al ‘Big Pimpin’, Timbaland, nu a ascuns faptul că a găsit-o pe un CD neidentificat, dar a spus că a crezut că intrase în domeniul public.

Anturajul lui Jay-Z a încercat să pună capăt controversei vărsând încă din 2001 suma de 100.000 de dolari casei EMI Arabia, care deținea drepturile filmului. Banii au fost împărțiți cu moștenitorii lui Baligh Hamdy (decedat în anul 1993). Însă nepotul acestuia, Osama Fahmy, a decis totuși să îl dea în judecată pe rapper, apreciind că acordul încheiat în trecut nu este valabil pentru legea egipteană. „’Khosara, Khosara’ este o operă importantă din punct de vedere cultural în Egipt, iar legea de atunci nu permitea modificarea sau menționarea drepturilor de autor“, a scris el în sesizare.

„Indiferent de domeniul de aplicare a licenței drepturilor de autor, autorul trebuie să își dea acordul pentru orice modificare adusă lucrării sale“, argumentează nepotul compozitorului.

Osama Fahmy, care se așteaptă la o compensație financiară mai semnificativă la sfârșitul procesului, a anunțat prin avocații săi că va aduce experți care să demonstreze impactul muzicii instrumentale asupra succesului comercial al piesei ‘Big Pimpin’. Ideea că oamenii cumpără bilete la un concert ca să asculte o singură piesă este o farsă“, a spus avocatul lui Jay-Z, care a lansat recent Tidal — propria platformă de muzică streaming cu plată.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here