Osama bin Laden asculta muzica lui Enrico Macias

Osama bin Laden pare să se fi numărat printre iubitorii muzicii lui Enrico Macias, un interpret de origine evreiască născut în Algeria, celebru mai întâi în Franța în anii 1960-1970 și apoi în întreaga lume, scrie BBC, care va difuza un documentar în legătură cu 1.500 de casete audio descoperite la Kandahar, într-o clădire care a servit drept bază în Afganistan, între 1997 și 2001, pentru fostul lider Al-Qaida.

Enrico_Macias_osama bin laden

Înregistrările sunt de o mare diversitate: discursuri, printre care unele rostite de Bin Laden însuși, jurăminte, convorbiri cu mujahedini care au luptat în Afganistan împotriva sovieticilor la sfârșitul anilor 1980 — au fost înregistrați peste 200 de vorbitori diferiți — sau cântece islamice.

‘Aceste cântece au un impact emoțional, ele aduc în viața civilă luptele pe care mulți le văd doar la televizor. Este ceva intim când le asculți la căști fiindcă ele se joacă cu adevărat cu imaginația ascultătorilor’, a declarat Flagg Miller, expert în literatură și cultură arabă la Universitatea California din Davis, care a analizat cele 1.500 de casete.

Potrivit lui Flagg Miller, în ceea ce privește muzica occidentală, liderului Al-Qaida se pare că nu îi plăcea prea mult genul pop anglo-saxon, ci mai muzica melodioasă a lui Enrico Macias (Gaston Ghrenassia pe numele său real).

‘Eu cred că această colecție de cântece franțuzești arată diversitatea limbilor pe care le vorbeau arabii afgani din Kandahar, care avuseseră numeroase experiențe de viață. Mulți dintre ei au trăit în Occident perioade lungi de timp’, a afirmat specialistul american. În opinia lui, aceste înregistrări arată că ‘într-un moment al vieții lor au apreciat cântecele acestui evreu algerian și au continuat să o facă în pofida altor lupte, care ar fi sugerat cu claritate că un asemenea gest era o erezie’.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here