Rona Hartner: „Din copilărie am visat să fac un album cu muzică gospel“

Rona Hartner, pe care telespectatorii Antenei 1 o pot vedea în fiecare sâmbătă seara în transforming show-ul “Te cunosc de undeva!”, va susține vineri, 10 octombrie, la Berăria H din Capitală, un concert extraordinar de promovare a albumului „The Balkanik Gospel”, un proiect de anvergură care reunește gospel-ul, fanfara, jazz-ul și muzica tradițională din Balkani.

Rona Hartner

“Din copilărie am visat să fac odată un disc cu muzică gospel și iată că visul mi se împlinește acum, la 41 de ani”, ne spune Rona. Albumul cuprinde 10 piese gospel, în majoritate compoziții proprii, „măcinate” timp de zece ani de mintea și sufletul talentatei artiste, și va apărea pe piață pe 24 decembrie, cu Gazeta Sporturilor.

„Eu cânt de multă vreme muzică religioasă. Am cântat tot timpul în corul Catedralei Sf. Iosif, dar și în cel al Comunității Catolice Emanuel. De ani de zile eu fac parte din comunitatea catolică Emanuel și sunt consacrată la “Sfânta inimă a lui Iisus” în Montmartre, ca laic. Tot ceea ce apare pe “The Balkanic Gospel” e muzică religioasă, pe care am făcut-o după Psalmi”.

Piesa “The Balkanik Gospel” care dă titlul albumului este realizată de Aurel Mirea (aka Relu Balkan), iar alte două sunt compuse special pentru Rona Hartner de Bartholo Claveria, recunoscut drept cel mai bun chitarist de flamenco la ora actuală, acesta fiind și invitat special pe album.

În orchestrațiile realizate de Fanfara Zuralia s-au folosit ritmuri tradiționale românești, specifice pentru horă, sârbă sau bănățeană, și balkanice, utilizate și de Kusturica sau Bregovic, iar textele cu încărcătură spirituală ori adevărate imnuri adresate iubirii au fost realizate de Rona în colaborare cu textierul lui Charles Aznavour. Piesele sunt în franceză și engleză, un singur cântec fiind cântat de Rona în rromani.

Părțile orchestrale și vocile aditionale au fost înregistrate live în studiul lui George Nemeznik, în decembrie trecut, iar vocile principale au fost înregistrate de Rona în studioul din Franta. Albumul a fost mixat în Germania și masterizat în SUA. Coperta este realizată de pictorul Paul Hitter, pe pozele 3D ale lui Arthur Boit.

Producătorii francezi își doresc și un tiraj de lux, cel mai probabil pentru martie 2015, în care albumul audio “The Balkanik Gospel” să fie însoțit de o carte autobiografică a Ronei Hartner, care sa cuprindă și reproduceri după tablourile ei, și de un DVD.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here