duminică, iulie 21, 2024
AcasăȘTIRISTUDIU Ascultarea pieselor muzicale în timpul operaţiilor are efect benefic asupra pacienților

STUDIU Ascultarea pieselor muzicale în timpul operaţiilor are efect benefic asupra pacienților

Ascultarea unor piese muzicale înainte, în timpul sau după o intervenție chirurgicală are un efect benefic asupra pacienților, prin reducerea anxietății și durerii, facilitând recuperarea lor, potrivit unui studiu publicat în revista medicala britanică „The Lancet”.

muzica studiu operatie

Analizând rezultatele din 72 studii efectuate pe circa 7.000 de pacienți, o echipă de cercetători britanici a arătat că pacienții operați pe fundal muzical au fost mai puțin anxioși, au avut mai puține dureri post-operatorii și au luat mai puține medicamente analgezice decât cei care nu au beneficiat de muzică în timpul intervenției chirurgicale. De asemenea, ei au fost mai mulțumiți în ansamblu.

Efectul asupra anxietății și durerii a fost observat când muzica a fost audiată înainte, în timpul sau după o intervenție chirurgicală, el fiind totuși mai puternic atunci când muzica a fost ascultată înainte de operație.

Întreaga muzică testată (peste 4.000 de titluri) a fost eficientă, însă beneficiul a crescut, chiar dacă „nu semnificativ”, atunci când piesele muzicale au fost alese de pacient.

De asemenea, același efect a fost observat sub anestezie generală, însă a fost ceva mai pronunțat când pacienții au fost conștienți în timpul procedurii chirurgicale. Muzica a dus, de asemenea, la reducerea utilizării de calmante.

Cercetătorii menționează că muzica nu a contribuit și la reducerea duratei de spitalizare a pacienților.

Într-un comentariu atașat studiului, dr Paul Glasziou de la Bond University din Australia notează că rezultatele cercetării sunt în conformitate cu testele deja efectuate pe pacienți ventilați mecanic sau hipertensivi, ale căror simptome și-au diminuat intensitatea sub efectul muzicii.

Iulian Ioncea
Iulian Ionceahttps://www.traiestemuzica.ro
Cu o experiență de aproape 10 ani în presă, Iulian Ioncea a debutat la ziarul Adevărul de Seară în anul 2009. După câteva luni, a făcut pasul către ziarul Adevărul, iar în anul 2012 s-a mutat la site-ul eva.ro. În 2013 a pus bazele site-ului trăieștemuzica.ro, iar peste doi ani ocupa și funcția de PR la Consiliul Concurenței. Din 2017 se ocupă și de comunicare online la Cat Music. E-mail: [email protected]

LASĂ UN COMENTARIU

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.