STUDIU Muzica poate produce senzații asemănătoare orgasmului

Cercetătorii americani de la Universitatea Wesleyan din Middletown, Connecticut, susţin că unele piese muzicale pot produce senzații asemănătoare cu orgasmul. Potrivit acestora, inima bate mai tare, corpul este străbătut de fiori, iar pielea se face de găină la ascultarea unor bucăți muzicale preferate.

muzica orgasm studiu

Echipa de cercetători americani s-a ocupat de natura acestor emoții, care ar semăna cu orgasmul. Rezultatele studiului realizat de ei, apărute în revista Frontiers in Psychology, arată că anumite melodii sau armonii pot produce senzații asemănătoare cu cele resimțite în timpul unui contact sexual. Acest tip special de orgasm, pe care cercetătorii îl numesc ‘fior’ sau ‘orgasm al pielii’, pentru a evita orice conotație sexuală, nu ar afecta decât 5% dintre melomani, menționează studiul.

„Orgasmul pielii sau fiorul muzical este o senzație de plăcere universală, dar și variabilă, ce afectează anumite părți ale corpului uman și depinde de persoană și de împrejurările în care se manifestă. Este o senzație care prezintă unele caracteristici biologice și psihologice ale orgasmului sexual“, arată cercetătorii, citați de Agerpres.

Profesorul Psyche Loui și colegul său, Luke Harrison, ambii autori ai studiului, s-au ocupat și de melodiile cele mai susceptibile să producă acest faimos ‘fior’. În timpul ascultării, producția de dopamină este similară cu cea provocată la o priză de drog sau o relație sexuală.

În fruntea pieselor care produc ‘fiorul’ se află Concertul pentru pian numărul 2 de Rahmaninov. Potrivit oamenilor de știință, schimbările bruște de armonie, crescendo-urile puternice și alte apogiaturi (note voit străine de armonie) ar fi cele care provoacă emoții aflate la originea unui orgasm al pielii.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here