VIDEO Jake Gyllenhaal îşi exersează „Lovitura de stânga“ în filmul „Southpaw“

Regizorul Antoine Fuqua („Training Day”) şi scenaristul Kurt Sutter („Sons of Anarchy”) au refuzat să facă „doar un alt film despre box”, astfel că au creat „Southpaw: Lovitură de stânga”, povestea fascinantă a lui Billy „The Great” Hope, deţinător al titlului de Campion Mondial de Box la Categoria Supergrea (jucat de Jake Gyllenhaal, actor nominalizat la Oscar).

Afis_Southpaw - Lovitura de stanga

Nu pasiunea pentru box l-a atras pe Jake Gyllenhaal să joace rolul principal din filmul „Southpaw”, actorul nefiind foarte familiarizat cu acest sport înainte de a accepta să devină Billy Hope. Pentru el, regizorul Antoine Fuqua, care este un boxer dedicat şi care se antrenează în fiecare zi, a reprezentat principalul motiv de a fi interesat de film. Cunoscându-se cu mai mulţi ani înainte, Fuqua a insistat că i-ar plăcea mult să regizeze un film nemaivăzut de public cu Gyllenhaal ca protagonist.

Astfel, regizorul a refuzat ca „Southpaw” să fie „doar un alt film despre box”, fiind hotârăt să găsească un actor dispus să-şi asume rolul lui Billy „The Great” Hope în modul cel mai exact şi mai brutal imaginabil – fără dubluri, cu doar câteva efecte şi cu puţin montaj; doar antrenament pur şi o reproducere cât mai fidelă posibil a lumii boxului, până la modul în care erau folosite camerele de filmat.

„Motivul pentru care îmi place să joc anumite personaje este faptul că am îndoieli în abilitatea mea de a o face. Antoine a crezut în mine cu mulţi ani înainte ca eu să o ştiu, iar apoi în timpul filmărilor de acum a fost convins că o pot face. A crede în cineva îţi permite să dai tot ce ai mai bun”, spune Gyllenhaal.

Împreună cu scenaristul Kurt Sutter, Fuqua şi Gyllenhaal au fost hotărâţi să creeze un film care să fie totodată un tribut realist adus sportului, precum şi o poveste complexă despre dificultăţi familiale şi personale. „Lucrul care mi-a trezit interesul de la început a fost ideea că Billy este un tip care a depăşit momente grele prin propria lui furie şi mânie – şi-a construit o carieră, a avut succes şi a făcut mulţi bani din asta. Acea furie te poate distruge indirect. În final, pentru mine şi pentru Antoine, aceasta este o poveste despre un om care ajunge să-şi stăpânească furia şi despre ce înseamnă să fii tată”, spune actorul Jake Gyllenhaal.

Scenaristul Kurt Sutter afirmă, de asemenea, că după ce a discutat scenariul cu Fuqua şi Gyllenhaal, abordarea acestuia a început să ia forma unei metafore distincte pentru călătoria personală a protagonistului către o metaforă mult mai cuprinzătoare.

„Mi-am dat seama că nu este povestea unui singur om, ci o poveste universală despre izbăvire, depăşirea obstacolelor şi lupta cu demonii tăi, precum şi punerea altora pe primul plan, înaintea propriei persoane”, spune Sutter. Mai mult, regizorul, scenaristul şi actorul din rolul principal au căzut de comun acord că genul de filme despre box are atâtea figuri de stil familiare, încât şi-au dat silinţa să îndrepte filmul „Southpaw” într-o direcţie diferită, nouă.

Abordarea rolului din „Southpaw” a fost similară cu modul în care îşi pregăteşte toate rolurile, căutând să devină personajul, mai degrabă decât să-l joace: „După un timp, începi să percepi moleculele lumii în care eşti. Îmi place mult să fac anumite lucruri inconştinent ca actor, iar asta ia timp. Când joci un personaj şi eşti suficient de prezent în lumea sa, porţi cu tine moleculele acelui lucru”.

Parcursul lui Gyllenhaal spre a întruchipa personajul nu s-a oprit la nivelul fizic. Pentru actor, precum şi pentru regizorul Antoine Fuqua, a pătrunde în mintea unui boxer şi a-i înţelege mentalitatea a fost la fel de important pentru a face dreptate scenariului şi rolului.

„Mulţi oameni cred că totul ţine de latura fizică atunci când e vorba despre box. Însă din punct de vedere mental, trebuie să te pregăteşti ca pentru o luptă adevărată, să ieşi în ring şi să fi capabil să stabileşti un stil diferit pentru fiecare meci”, explică faimosul antrenor şi coregraf de lupte Terry Claybon.

Alături de antrenamentele extenuante, a existat şi o imersare în lumea luptătorilor, care a fost cheia pentru ca Billy Hope să prindă viaţă pe ecran, actorul petrecându-şi tot timpul în sala de forţă, înconjura de profesionişti, şi lângă ringul de box, observând meci după meci şi chiar vizitând sala de antrenament a campionului mondial Floyd Mayweather.

„Corpul va funcţiona atât cât o face şi mintea”, afirmă Gyllenhaal. „Nu prea am petrecut prea mult timp făcând altceva sau socializând cu cei din jurul meu”.

Loading...

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here