VIDEO „Pentru Regină și țară“, o poveste adevărată despre tineri şi absurdul războiului, are premiera în România pe 8 ianuarie

„Pentru Regină și țară“ („Queen and Country“), drama autobiografică în regia lui John Boorman, va avea premiera în România vineri, 8 ianuarie. Filmat în cea mai mare parte în România, lungmetrajul este distribuit de Independenţa Film.

Queen and Country_afis

O poveste inspirată complet din adolescenţa regizorului englez, „Queen and Country“ ecranizează amintirile lui John Boorman din anul 1952, anul încorporării sale în armata britanică, perioadă care se suprapune în mod nefericit cu Războiului din Coreea (1950-1953).

Regizorul, producătorul şi scenaristul John Boorman (82 de ani) are trei premii la Cannes şi patru nominalizări. A fost de cinci ori nominalizat la Oscar, de două ori la Globurile de Aur şi la Berlin, de trei ori la BAFTA.

În cel mai recent film al său îi veţi putea recunoaşte pe actorii Callum Turner, David Thewlis, Vanessa Kirby, Caleb Landry Jones şi Richard Grant.

„Queen and Country“ a fost proiectat în premieră la Cannes 2014, secţiunea Quinzaine des Réalisateurs. A fost filmat în cea mai mare parte în România (cinci săptămâni), la Castel Film.

Despre perioada petrecută în ţara noastră, regizorul a rămas cu o impresie foarte bună. Într-un interviu publicat recent, John Boorman spune: „În Anglia există (interviul datează din mai 2014 – n.red.) această isterie, cu românii care-i vor cotropi pe englezi. Ziarele scriu despre teroarea hoardelor de români cuceritori, dar când am filmat, companiile britanice publicau reclame în presa românească încercând să-i determine pe români să plece la muncă în Anglia“.

„Tot ce se întâmplă în film e real, începând cu prima mea ţigară“, spune regizorul în acelaşi interviu. „Real e şi momentul când l-am dus pe adevăratul Percy, în cătuşe, la închisoare. Încă mai am chitanţa: Primit de la sergentul Boorman“.

Acţiunea din „Queen and Country“ are loc la nouă ani după cea din „Hope and Glory“, celălalt film al lui Boorman. De cinci ori nominalizat la Oscar, Globul de Aur, în 1998, pentru cel mai bun lungmetraj, şi BAFTA, pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar, Susan Wooldrige, „Hope and Glory“ se referă la copilăria regizorului din perioada Blitz a Londrei (de la atacurile germane Blitzkrieg – n.red.), distrugerea casei părinteşti şi adăpostirea pe malurile Tamisei.

Acum, „Queen and Country“ abordează încorporarea de la 18 ani a tânărului Boorman, „atunci când am fost chemat să-mi servesc patria, la fel ca toţi băieţii din Anglia care împliniseră 18 ani. Cele mai multe personaje din film sunt inspirate de propria mea familie şi de persoane pe care le-am întâlnit în acea perioadă. Toate evenimentele din film s-au petrecut de o manieră cvasi identică în realitate“, spune regizorul.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here