Jay Z, declarat nevinovat de plagiat în cazul piesei „Big pimpin’“

O judecătoare americană l-a declarat nevinovat pe rapperul Jay Z, acuzat de plagiat în cazul piesei „Big Pimpin'” de moștenitorul unui compozitor egiptean, relatează Aferpres.

jay z plagiat big pimpin

După o săptămână de audieri, judecătoarea federală Christina Snyder a respins acțiunea urmașului compozitorului egiptean Baligh Hamdi. Piesa „Big Pimpin'” (1999) figurează pe albumul „Vol 3…Life and Times of S. Carter” (numele real al lui Jay Z este Shawn Carter) și are o parte orientală cântată la flaut, care se repetă pe tot parcursul melodiei.

Nepotul lui Baligh Hamdi, Osama Fahmy, afirma că o piesa compusa de unchiul său, intitulata „Khosara Khosara”, a fost folosita în „Big Pimpin'” fără ca Jay Z sau producătorul Timbaland să fi cerut permisiunea în prealabil. Muzica instrumentală fusese compusă în 1957 pentru filmul egiptean „Khosara Khosara” (1960).

Timbaland a recunoscut că a găsit un CD neidentificat, dar a crezut că se află în domeniul public. Anturajul lui Jay Z a încercat să dezamorseze repede controversa, oferind încă din 2001 circa 100.000 de dolari casei EMI Arabia, care deține drepturile filmului. Suma a fost împărțită cu moștenitorii lui Baligh Hamdi, care murise în 1993.

Osama Fahmy a decis cu toate acestea să declanșeze un proces împotriva lui Jay Z și a producătorului Timbaland, apreciind că acordul încheiat în trecut nu are nicio valoare pentru legea egipteană. „Clientul meu este mulțumit și recunoaște decizia”, a spus avocatul lui Jay Z, Andrew Bart.

Unul dintre avocații lui Osama Fahmy, Keith Wesley, s-a declarat în schimb nemulțumit de „hotărârea judecătoarei”, împotriva căreia are intenția să facă apel. Un alt avocat al lui Fahmy, Pete Ross, a spus că Baligh Hamdi era un om decent, care ar fi fost „oripilat” să afle că muzica sa a fost combinată cu textul „vulgar” din „Big Pimpin'”, cu conținut sexual.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here