Nicu Covaci a câştigat procesul împotriva lui Mircea Baniciu şi Iosef Kappl

Tribunalul Bucureşti (TB) i-a recunoscut lui Nicu Covaci dreptul de autor pentru unele melodii din repertoriul trupei Phoenix, care au fost preluate şi interpretate de Mircea Baniciu şi Iosef Kappl, dar i-a respins cererea de acordare a unor daune materiale şi morale, decizia nefiind definitivă. Soluţia a fost pronunţată, miercuri, de Tribunalul Bucureşti – Secţia a III-a Civilă.

covaci baniciu kappl proces

“Ia act de renunţarea la judecata capetelor de cerere reconvenţională privind despăgubirile materiale şi morale ale pârâţilor Mircea Baniciu şi Iosef Kappl. Admite în parte cererea principală a reclamantului Covaci – Haase Nicolae. Constată calitatea de autor a reclamantului, cu privire la piesele declarate la U.C.M.R. – ADA (Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturile de Autor, n.r.), inclusiv referitor la operele muzicale pretinse de pârâţi ca fiind opere comune interpretate de formaţia «Phoenix». Respinge ca neîntemeiat capătul cererii principale privind constatarea încălcării de către pârâţi a dreptului de autor al reclamantului. Respinge ca neîntemeiate capetele de cerere trei şi patru privind obligarea pârâţilor la plata daunelor materiale şi a daunelor morale. Dispune interzicerea comunicării publice în orice formă de prezentare directă, precum şi modificarea operelor al căror autor este reclamantul, de către pârâţi. Respinge ca neîntemeiat ultimul capăt de cerere principală. Respinge ca neîntemeiate cererile reconvenţionale formulate de pârâţi”, se arată în minuta deciziei.

Nicu Covaci i-a dat în judecată pe Mircea Baniciu, Josef Kappl, Manfred Neumann şi Radu Almaşan în 2013. Obiectul procesului înregistrat pe 25 aprilie 2013 la Tribunalul Bucureşti este “drept de autor şi drepturi conexe”. Decizia poate fi atacată cu apel în 30 zile de la comunicare.

Contactată miercuri de agenţia MEDIAFAX, avocata Ondina Pană, care l-a reprezentat în instanţă pe Nicu Covaci, a declarat că acesta a solicitat instanţei “să i se recunoască calitatea de autor asupra tuturor pieselor care se regăsesc înregistrate la UCMR-ADA”.

“Instanţa a constatat calitatea pieselor declarate la UCMR-ADA, deci toate cele o sută de piese care sunt la UCMR sunt recunoscute de instanţă ca fiind creaţia autorului unic Nicolae Covaci”, a mai spus Ondina Pană.

Întrebată dacă instanţa le-a interzis lui Mircea Baniciu şi Iosef Kappl să mai interpreteze piesele din repertoriul Phoenix, Ondina Pană a spus: “N-aş putea să spun acest lucru, pentru că din ce s-a publicat nu îmi dau seama de acest aspect. Vom aştepta hotărârea judecătorească ca să vedem motivarea integrală”.

Cântăreţul Mircea Baniciu a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că decizia Tribunalului Bucureşti este “profund imorală”, precizând, totodată, că el nu a pierdut nimic, însă publicul a pierdut cel mai mult.

“Nu am pierdut nimic în acest proces. Am fost dat în judecată de Nicu Covaci pentru că în ultimii 20 de ani am cântat piese din repertoriul Phoenix (semnate de Nicu Covaci) fără a avea acordul său şi pentru acest motiv mi s-au cerut daune materiale şi morale în valoare de 350.000 de euro, iar colegilor mei Josef Kappl şi Mani Neumann câte 10.000 de euro. Sentinţa judecătorilor a fost că nu avem nimic de plătit acestui om, care oricum în această perioadă a încasat drepturi de autor de zeci de mii de euro, ca urmare a interpretărilor noastre. Totuşi, la cererea lui Nicu Covaci, judecătorii au acceptat ideea că nu avem voie să interpretăm pe viitor anumite piese din repertoriul Phoenix. Aş dori să spun că atât în formula Mircea Baniciu & Band, cât şi în trupa Pasărea Rock, majoritatea pieselor interpretate sunt compuse de mine şi respectiv Ioji Kappl”, a declarat Mircea Baniciu.

El a precizat că la cererea publicului a intrepretat la fiecare concert două-trei piese de pe albumele “Cei ce ne-au dat nume” şi “Mugur de fluier”, piese la care Baniciu a declarat că a contribuit atât la interpretare, cât şi la compoziţie în anii ’70. “Din păcate pentru noi, ele au fost semnate de Nicu Covaci la acea vreme, acesta comiţând atunci şi de nenumărate ori ulterior, falsuri în acte. Deşi demonstrate, aceste lucruri nu mai au valoare astăzi. Nicu Covaci şi-a arogat de foarte multe ori drepturi care nu i-au aparţinut niciodată”, a spus Mircea Baniciu.

El a menţionat că acesta este motivul pentru care, de la Revoluţie şi până în prezent, trupa Phoenix “nu a avut continuitate, nu a mai creat nimic memorabil” şi şi-a schimbat de numărate ori componenţa. “Consider că această decizie este profund imorală, dar adevărul nu-l poate schimba nimeni. Piesele apărute în perioada ’71-’75 au fost compuse în cea mai mare parte împreună, în sala de repetiţii în care erau prezenţi câţiva oameni (membrii trupei, textierii, sunetiştii formaţiei). În ce mă priveşte, am la rândul meu peste 100 de piese compuse pentru albumele proprii, piese care au devenit hituri îndrăgite de public ulterior perioadei Phoenix”, a spus Mircea Baniciu.

El consideră că “cel mai mult a pierdut publicul românesc, căruia i s-a luat dreptul de a asculta o muzică ajunsă legendă, în interpretarea ei originală”. “Probabil că vă veţi bucura de acum înainte de superba voce şi chitară a lui Nicu Covaci, dacă va mai avea vreun public care să-i asculte melodiile”, mai spus Baniciu.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here