Primele două zile din 2016 sunt pline de muzică la TVR 3

Noaptea dintre ani, cât şi zilele de 1 şi 2 ianuarie sunt pline de muzică la TVR 3. Postul naţional va oferi spectacole din toate zonele ţării, pentru toate gusturile.

Maria Tănase Simfonic_Loredana

Desfăşurat la Teatrul „Luceafărul” din Iaşi, cu prilejul evenimentului TVR Iaşi 24, concertul de jazz „Vali Boghean Band“ se difuzează la TVR 3 în prima zi a anului, de la ora 13.00. Vali Boghean Band are în componenţa sa cei mai virtuoşi instrumentişti din Chişinău, cu studii în străinătate.

La Sărbătorile Iaşului din acest an, moldovenii au avut parte şi de un Concert Pasărea Rock. Concertul de muzică folk-rock, rock progresiv, etno rock susţinut de Mircea Baniciu, Josef Kappl şi Ovidiu Lipan va putea fi văzut de telespectatorii TVR 3 pe 1 ianuarie, de la ora 17.00. Pasărea Rock este un proiect muzical nou lansat pe piaţa muzicală din România, dar de „şcoală veche”, ai cărui membri fondatori nu mai au nevoie de nicio introducere.

De la TVR Cluj, la ora 22.00 vine Concertul Lucian Ban & Mat Maneri, susţinut la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Născut la Cluj-Napoca, Lucian Ban este pianist, compozitor şi interpret de jazz. Din anul 1999, artistul trăieşte în New York. El a fost nominalizat de două ori (în 2005 şi 2006) la prestigiosul premiu Best European Jazz Musician. Este considerat a fi parte din generaţia de interpreţi şi compozitori aflată în prim-planul jazzului modern contemporan la New York. La rândul său, celebrul violonist Mat Maneri este considerat unul dintre cei mai inovatori muzicieni contemporani, nominalizat în 2006 la Premiile Grammy.

Cap de afiş la Cluj Blues Fest, A.G.Weinberger este şi el prezent în programul TVR 3 din prima zi a anului. Concertul A.G.Weinberger începe la ora 23.00, oferit de Studioul teritorial Cluj. Weinberger este un promotor al blues-ului american în România, chitarist, interpret şi producător. El a făcut, la mijlocul anilor ’80, trecerea de la chitarist rock la chitarist de blues.

A doua zi a lui ianuarie se anunţă, de asemenea, una… muzicală. De la ora 10.00, telespectatorii TVR 3 au întâlnire cu Loredana, în concertul Maria Tănase Simfonic, prezentat de TVR Craiova. Concertul este susţinut de Loredana, Orchestra şi Corala Academică a Filarmonicii Oltenia, Corul de copii al Liceului de Artă Marin Sorescu din Craiova, Cvartetul Alexander Bălănescu şi, bine-nţeles, Taraful Agurida.

La ora 13.00, violonistul Dragoş Manya şi pianista Alina Bercu (Germania), alături de soprana Maria Lăcrămioara Hrubaru Roată, sunt protagoniştii Concertului cameral TVR Iaşi 24, propus telespectatorilor TVR 3.

Iar de la ora 16.00, ne putem instala mai bine în fotolii, pentru un Concert Ada Milea. „Un concert cu personaje. Nici teatru, nici muzică. Sau… ambele. Un fel de teatru cântat sau muzică… Nu ştim exact. Un concert cu bucăţi zdravene de umor trist sau de tristeţe îngrozitor de comică”. Aşa şi-au caracterizat Ada Milea şi Bobo Burlăcianu concertul de la Târgu-Mureş, pe care studioul TVR din centrul ţării l-a pregătit pentru telespectatorii TVR 3. Colaborarea dintre cei doi artişti s-a născut acum 10 ani, la iniţiativa Adei Milea. Pe atunci, tânăra artistă lucra la spectacolul-concert „Quijote”.

Bogdan Burlăcianu, zis Bobo, de loc din Iaşi, a lăsat capitala Moldovei pentru Bucureşti, iar de atunci cântările cu Ada s-au înmulţit, ajungând să se transforme în adevărate spectacole de teatru muzical. Atât Ada, cât şi Bobo compun muzică pentru diverse spectacole de teatru, dar cea mai mare satisfacţie le-o oferă propriile evoluţii scenice în concerte şi spectalole de teatru.

De la 18.30, atât sâmbătă, cât şi duminică, TVR Timişoara ne oferă cântece de tezaur folcloric, interpretate La zile de sărbătoare! Dinu Iancu Sălăjanu şi Adrian Stanca sunt invitaţi speciali în spectacolul Ansamblului Banatul din Timişoara, alături de îndrăgiţi artişti bănăţeni: Mihaela Petrovici, Ramona Viţa, Dumitru Teleagă, Nicu Novac şi Adrian Stanca, sub conducerea muzicală a dirijorului Sebastian Roşca.

Formaţia de tineret Ansamblul Banatul şi Formaţia de dansuri a Centrului de Cultură şi Artă Timiş ne aduc, la început de an nou, suite de jocuri din Banatul de munte şi din Ţara Făgăraşului, în coregrafia Floarei şi a lui Grigore Munteanu, precum şi a maeştrilor coregrafi Brînduşa şi Nicolae Stănescu.

Încheiem seara de 2 ianuarie cu deja tradiţionalul Concert Classic 300, difuzat la TVR 3 de la ora 20.00. Spectacolul de gală este o oportunitate de a-i asculta pe marii artişti într-un concert de muzică clasică în aer liber, la Iaşi, în Piaţa Palatului Culturii. Concertul aduce în faţa spectatorilor, într-un regal de muzică şi lumină, un spectacol de excepţie, pregătit de Orchestra şi Corul Filarmonicii „Moldova” din Iasi, alături de invitaţi speciali.

Duminică, de la 17.35, merită să ne oprim la TVR 3, pentru Transilvania culturală. Venită la Cluj-Napoca cu cel mai recent proiect al său, recitalul „Ave Maria”, artista Tarja Turunen se dezvăluie telespectatorilor emisiunii realizate de echipa TVR Cluj. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Transilvania culturală, Tarja vorbeşte cu pasiune şi sinceritate despre iubirea ei pentru muzică, ce înseamnă pentru ea scena, magia Crăciunului, cum a fost trecerea de la muzică clasică la rock şi viceversa, cum e Tarja de pe scenă şi Tarja în afara scenei, ce o face fericită şi ce o inspiră, care a fost prima ei dragoste, care sunt pasiunile ei.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here