S-au împlinit 80 de ani de la alcătuirea primului top muzical „Billboard“

Pe 3 ianuarie 1936, revista „Billboard“ publica primul top de muzică pop bazat pe vânzările de discuri din anul precedent şi pe frecvenţa redării la radio a pieselor, intitulat „Hit parade“.

Billboard-Top-100-Songs-All-TimeTopul „Billboard“ avea 10 poziţii, prima melodie care a ocupat poziţia fruntaşă fiind „I’ll never smile again“, interpretată de Frank Sinatra şi compusă de Tommy Dorsey.

Datorită „Hit parade“, numărul din ianuarie 1936 al revistei „Billboard“ a avut vânzări de două ori mai mari decât în mod normal, topul fiind preluat de mai multe posturi de radio.

În anul 1940, revista „Billboard“ a publicat pentru prima oară şi topul „Music popularity chart“, ce conţinea cele mai populare melodii din toate genurile muzicale ale anului precedent.

18 ani mai târziu, în 1958, „Hit parade“ nu mai avea dor 10 poziţii, ci 100, devenind „Hit 100“, iar pe lângă vânzările de discuri din anul precedent şi frecvenţa redării la radio a pieselor, la realizarea topului erau luate în calcul şi frecvența difuzării la TV și a descărcărilor melodiilor în format MP3 de pe internet.

„Billboard 200“, cel mai recent top, a fost lansat în anul 1967 şi se referă doar la vânzările de discuri, notează Agerpres. Pentru realizarea acestuia, se folosește sistemul „Nielsen Soundscan“, un dispozitiv care înregistrează vânzarea unui disc (pe suport magnetic, pe bandă sau MP3) la orice magazin autorizat.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here